Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Německý Ústavní soud rozhodl o zajišťování e-mailů

15. 5. 2006 - PRAHA [EDRi Neue Medien/Iuridicum Remedium]

Dne 2. března 2006 rozhodl německý Ústavní soud, že na e-maily a textové zprávy z mobilních telefonů, které již byly odeslány a jsou stále uloženy v příjemcově zařízení, se nevztahuje zvláštní ústavní ochrana telekomunikačního tajemství. Rozhodnutí se týká případu, kde německé soudkyni byl policií zabaven její počítač, protože byla podezřelá, že předává interní informace novinářům, což se však později nepotvrdilo.

Ústavní soud rozhodl, že e-maily a podobné zprávy, ale rovněž tak volaná čísla a čísla volajících, která jsou stále v adresáři telefonu, mají stejné postavení jako soubory a další dokumenty, které nepožívají ústavní ochrany telekomunikací. To znamená, že policisté mohou tato data zajišťovat i v případě běžných trestných činů, zatímco odposlech telekomunikačního provozu je možný pouze při vyšetřování závažných trestných činů a na základě soudního povolení.

Ústavní soud ve stejném rozhodnutí rovněž omezil objem dat a elektronických informací, které lze zajistit. Obviněný, uvádí se v rozhodnutí, je stále chráněn právem na informační sebeurčení, které nejvyšší soud dovodil z ustanovení o „lidské důstojnosti“ v německé ústavě ve svém proslulém rozsudku o sčítání lidu v roce 1983.

To znamená, že policie musí postupovat v souladu s principem proporcionality. Nesmí již zabavit celý počítač nebo jiné zařízení a procházet všechna data, která jsou v něm uložena – což bylo dosud obvyklé. Podle nového rozhodnutí je možné pouze prohledat zařízení obviněného na místě a zkopírovat nebo vytisknout pouze ta data, která se konkrétně vztahují k předmětnému případu.

Reakce na rozhodnutí byly smíšené. Zatímco někteří je označovali za špatnou zprávu pro ochranu telekomunikačního tajemství, jiní tleskali posílení principu proporcionality. To může mít dopad na německé právní diskuse o povinném uchovávání dat.

Německé nevládní organizace zabývající se ochranou soukromí v současné době připravují ústavní stížnost a nepochybně zdůrazní, že uchovávání veškerých provozních dat o každém občanu je značně neproporcionální. Pod internetovou peticí proti uchovávání dat adresovanou německému parlamentu je již více než 12 tisíc podpisů a další petice s odlišnými argumenty byla před časem již odeslána.


Ralf Bendrath

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz