Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Fórum Ukrajinců ČR se snaží prolomit bariéry nevšímavosti

13. 7. 2004
-red- [Econnect / Fórum Ukrajinců ČR] -


V několika evropských zemích tvoří obraz Ukrajiny jako státu ne její diplomaté nebo vědci, ale dělníci. Mezi takové země patří i Česká republika, kde vydělávají na živobytí desítky tisíc Ukrajinců. Česká společnost se k početné skupině obyvatel pocházejících nebo stále přijíždějících z Ukrajiny staví různě, ale většinou ne příliš otevřeně a pozitivně. Točí se kolem ní různé názory, diskuse, dohady či spekulace. Přitom samotní Ukrajinci v takové debatě neměli mnoho možností promluvit sami za sebe, uvádí k pokračování svého projektu "Průlom bariéry nevšímavosti" Fórum Ukrajinců ČR.

Občanské sdružení Fórum Ukrajinců ČR nyní čítá více než 200 členů. Organizace byla založena v Praze, v březnu 2001, v období největšího porušování práv a demokratických svobod na Ukrajině. Skupina aktivistů vyvedla v Praze na demonstrace proti porušení lidských práv na Ukrajině kolem padesáti lidí; většinou to byli studenti, pracovníci médií, a také ukrajinští "nelegálové" v České republice. Projekt "Průlom bariéry nevšímavosti" sdružení zahájilo minulý rok spolu s ukrajinskou folkovou skupinou Haydamaky.

Diskriminace v praxi

Představitel jednoho ze čtyř ukrajinských seskupení fungujících na českém území zaznamenal svoje zkušenosti každodenního života cizince v České republice. Text zástupce Fóra Ukrajinců ČR vznikl proto, aby zasvětil čtenáře do problémů, cílů, úspěchů a neúspěchů (nejen) tohoto neziskového sdružení.

Je 29. dubna 2004, za pár dnů vstoupí ČR do Evropy. Před týdnem ČSOB a.s. vydala vnitřní předpis, kterým nařizuje svým pobočkám, aby začaly poskytovat cizincům „kvalitnější“ servis. Za výpis z účtu (potvrzení o stavu účtu) pro cizineckou policii ČR se nyní účtuje 3000,- Kč bez DPH. Dříve se toto potvrzení vydávalo za poplatek 100 až 300,- Kč.

My cizinci jsme už na podobné poplatky a omezení zvyklí. Když si však pracovnice u přepážky (pobočka na Václavském náměstí) dovolí přidat k informaci o nehorázném zdražení poplatků ještě otázku: „Proč jste sem přijeli?“, tak to považuji za velkou drzost.

Požádal jsem o kopii tohoto vnitřního nařízení, které mi pracovník banky ukázal. Nikdo však nemohl v oficiálním sazebníku poplatků najít částku za potvrzení pro cizineckou policii. Vše utajené – ceník potvrzení, jména pracovníků banky. Odpověď byla standardní: „Obraťte se na vedení banky.“

Paní Rohlíkové (jméno mi sdělil pracovník ochranky v pobočce) se s velkými těžkostmi podařilo najít a okopírovat sazebník poplatků ČSOB pro fyzické osoby, platný od 1.3. 2004. V oddíle „J“ Ostatní bankovní služby, odst. 4.6 Potvrzení vystavovaná na žádost klienta (pro Policii ČR, velvyslanectví, leasingové společnosti, CSS, apod.) - 300,- až 7000,- Kč + 5% DPH a vzniklé skutečné náklady.

P.S. Náhodou jsem byl v pobočce ČSOB v Praze Karlíně. Pokusil jsem se získat výpis ještě jednou, tentokrát bez udání důvodů. Historii účtu i s razítkem banky jsem v tomto případě získal za 30,- Kč.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -
Internetové tipy Econnectu
Související odkazy
  • Fórum Ukrajinců ČR
  • O Autorech

    -red-

    (Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz