Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Anarchističtí Robinové Hoodové: Berou bohatým, rozdávají chudým

11. 5. 2006 - HAMBURG [E-žurnál]

Loupí bohatým a rozdávají chudým – a jsou, navzdory tomu, že se oblékají do výstředních kostýmů komiksových superhrdinů, zatím nepolapitelní. Gang anarchistických Robinů Hoodů, kteří kradou drahé jídlo z exkluzivních restaurantů, aby jej následně rozdávali chudým, zatím ze sítí hamburské policie už po několik měsíců zdárně uniká.

Své akce gang provádí s noblesou a humorem, zatímco evidentně spoléhá na svou početní převahu a zmatek, který objevení se postav v maskách, jako je „Spider Mum“ či „Santa Guevara“, způsobí. Policie tak o nich zatím ví jen to, že poznají telecí maso od konzervy a že... mají nekonečný přísun výstředních kostýmů.

Když si v jednom z podniků na luxusní ulici přivlastnili svíčkovou, šampaňské a uzeného lososa, podarovali pokladní, ještě než odešli, kyticí květin. Jindy se s personálem podniků pro bohaté vyfotografují, téměř vždy však za sebou nechají vzkazy jako například po své návštěvě jednoho gurmánského svatostánku v dubnu: „Bez schopností superhrdiny, který jim pomůže, je pro normální lidi přežití ve městě milionářů nemožné.“

Počínání skupiny, která má podle policejního mluvčího Bodo Franze asi 30 členů, má přitom politické konotace: má upozornit na sociální rozdíly mezi zaměstnanci s nejistými pracovnímu místy, vykořisťovanými pracujícími a nezaměstnanými na straně jedné – a bohatou vrstvou na straně druhé.

Policie však nesouhlasí. „Mají pocit, že jsou jako Robin Hood… Ale ať jsou jejich motivy jakékoli, jsou prostě normální lupiči,“ uvedl Franz, na jiném místě však uvedl: „Pokouší se dělat si kriminální srandu, ale jsou politicky motivováni.“

Ve zvláštní oblibě mají členové gangu svíčkovou, která stojí více než 4 100 korun za libru váhy – a která v jejich pytlích, které si naplněné z návštěv podniků odnášejí, nikdy nechybí. Jejich návštěvy tak nezůstal ušetřen například luxusní supermarket v oblasti Blankenese či drahý restaurant, v němž hosty připravili o vše ze švédských stolů, zatímco jeden člen skupiny držel v ruce ceduli s nápisem „Tučná léta skončila“, která odkazovala na v současnosti uváděný snímek Občanská výchova.

Svůj zatím nejvypečenější kousek gang předvedl minulý pátek, kdy navštívili, samozřejmě opět v komiksových převlecích, buržoazní restauraci, aby uprchli s ohromným množstvím těch nejdražších delikates… ještě předtím však zapózovali fotografům s vyděšeným personálem podniku. Hamburská policie ihned povolal na místo jednotky – navzdory nasazení 14 hlídkových vozů a policejní helikoptéry však komiksoví superhrdinové a superhrdinky unikli.

V internetovém prohlášení skupina uvedla, že svůj lup distribuuje příjemcům dávky nazývané jako Hartz IV, kteří patří mezi sociálně nejslabší, dlouhodobě nezaměstnané členy dělnické třídy v Německu.

V dubnu zahájila policie masivní operaci na vypátrání supermanů a supermanek, která stála daňové poplatníky 20 tisíc liber – aby peníze vylétly oknem, aniž by byl zatčen byť jen jediný člověk.

Policie uvedla, že své pátrání zaměřuje na volný hamburský kolektiv anarchistů a rebelů nazvaný Hamburg Umsonst (http://www.hamburg-umsonst.tk/), dodala však, že jejich počínání je patrná i jistý um a kvalifikace, která by poukazovala na silný kriminálnický prvek.

Gang má na svědomí rovněž černý trh s lístky do kin, které distribuuje zdarma chudým, a vytiskl letáky, které cestující poučují, jak vyzrát na dopravní revizory v městských autobusech a metru.

Do doby, než se policii podaří lupiče, kteří ji zatím vodí elegantně za nos, chytit, tak policie bohatým restauratérům vzkazuje jediné: Spidermanům a Supermanům neotevírejte!


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

15. 5. 2006
18. 5. 2006

Související odkazy

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz