Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sdružení Barevný svět pomáhá mentálně postiženým

10. 5. 2006 - TŘEBÍČ [Econnect]

Zatímco v minulosti bylo zvykem mentálně postižené izolovat od většinové společnosti za zdmi a ploty ústavů, dnes je snahou přesný opak, tedy jejich co možná největší kontakt s běžným prostředím většinové společnosti. Smyslem práce třebíčského sdružení Barevný svět, které vzniklo před osmi měsíci, je právě pomoc mentálně postiženým, aby se dokázali integrovat do společnosti.

Na počátku stál společný zájem party stejně smýšlejících lidí, kteří na svá bedra vzali náročný úkol nebo spíše poslání, jež mnozí ani nedocení. Když nějaká nezisková organizace má za sebou osm měsíců existence mohlo by se zdát, že ke shrnutí dosavadní činnosti je ještě příliš brzy, ovšem i tato doba již může mnohé napovědět o fungování i výhledech do budoucna.

Vedoucí sdružení Barevný svět v Třebíči je Kateřina Maláčová, právě ona se svými šesti dalšími kolegy stála na počátku jeho zrodu. Navíc souhlasila se shrnutím dosavadních zkušeností a poznatků z prvních osmi měsíců práce s mentálně postiženými lidmi v Denním centru Barevný svět.

Ke vzniku organizace uvedla následující: „Denní centrum Barevný svět vzniklo 1. září roku 2005, kdy se sešla skupina mladých lidí, kteří chtěli konkrétně realizovat pomoc pro spoluobčany s mentálním postižením. Všichni tito současní pracovníci svépomocí během srpna loňského roku prováděli stavební úpravy, aby mohl být v září 2005 zahájen provoz sdružení. Zařízení tedy vzniklo z potřeb mentálně postižených na třebíčském okrese.“

Kateřina Maláčová dále pokračovala ve výčtu činností a dalším představení fungování celého sdružení: „V současné době máme celkem 18 klientů, kterým je nabízena ergoterapie v textilní, výtvarné a dřevařské dílně – cvičí si zde elementární dovednosti, návyky, vědomosti a v centru je i cvičná kuchyň, kde se uživatelé učí vařit.“

Nutno ještě doplnit, že ve středisku se nachází i tělocvična, kde probíhají relaxační cvičení klientů, součástí aktivit je také hipoterapie. Kapacita zařízení je maximálně 20 lidí, v letních měsících, ale jelikož lze využít i přilehlé zahrady tak i více. Provoz potom zajišťuje celkem sedm stálých pracovníků střediska. Důležitá je samozřejmě i spolupráce s dobrovolníky, které není snadné na tak náročnou práci najít. V současnosti jsou ti stálí, pravidelně docházející tři.

A jaký je hlavní cíl sdružení? „Našim hlavním cílem je co možná největší integrace našich spoluobčanů s mentálním a kombinovaným postižením. Jako stěžejní vnímáme, že se někteří naši uživatelé zapojí do pracovního systému státu,“ doplnila Kateřina Maláčová.

Velkým přínosem je automobil získaný z projektu Duhové energie, který slouží každodennímu svozu klientů z jejich domovů do střediska. Samozřejmě jako každou neziskovou organizaci i Denní centrum Barevný svět trápí získávání finančních prostředků na provoz, jelikož dotace od státu nemůže pokrýt nutné náklady spojené s jeho aktivitami. I přes tyto problémy mezi něž patří i určité bariéry v komunikaci s dalšími místními středisky zaměřenými na pomoc mentálně postižených na Třebíčsku má za sebou Barevný svět již pěkný kus poctivé práce.

Autor je externím spolupracovníkem Econnectu.


Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

12. 12. 2007
anna

Související odkazy

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz