Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

AIDS lidstvo ohrožuje dál, varuje OSN

12. 7. 2004 - PRAHA [Econnect]

-foto-
-foto-

Za loňský rok se jen v Asii virem HIV, který způsobuje syndrom získaného selhání imunity, nakazil více než milion lidí. Mezi regiony s nejrychlejším nárůstem HIV pozitivních patří východní Evropa. Takové jsou údaje, které v závěru minulého týdne zveřejnil program OSN pro AIDS (UNAIDS). "Přestože jsou nová čísla o AIDS nižší než v předchozích přehledech, celkový trend epidemie je vzestupný," řekl Michal Broža z pražského Informačního centra OSN.

OSN uvádí, že ačkoli jsou nová čísla o AIDS nižší než v předchozích přehledech, celkový trend epidemie je vzestupný. "Úprava absolutních čísel vyplývá pouze ze zkvalitnění sběru dat," vysvětluje Broža. Počet nakažených virem HIV podle nově zveřejněné zprávy OSN nadále vzrůstá: v roce 2003 bylo 38 milionů HIV pozitivních, přitom v roce 2001 to bylo o tři miliony méně. V loňském roce byl také zaznamenán rekordní počet nově infikovaných HIV/AIDS - téměř pět milionů. Tři miliony lidí v roce 2003 na AIDS zemřely. "Počet mrtvých tak od roku 1981, kdy byly diagnostikovány první případy AIDS, dosáhl počtu 20 milionů," říká zástupce Informačního centra OSN.

Jak OSN ve své zprávě píše dále, nejvíce HIV pozitivních – 25 milionů - žije v sub-saharské Africe. "Na první pohled se zdá, že se počty nakažených stabilizovaly, ale to vyplývá především z toho, že na AIDS umírá velký počet lidí. Tudíž počet nově nakažených vzrůstá, ačkoli na absolutních číslech případů HIV/AIDS se to neprojevuje. V loňském roce zemřely v Africe na následky AIDS 2,2 milionu lidí, tedy 75 procent všech úmrtí na AIDS," vysvětluje Broža.

Pokračující expanzi epidemie zpráva OSN ale nezaznamenává jen v Africe, kde získala hrozivé rozměry: problém se týká také střední Asie a východní Evropy, kde je způsobován nitrožilním užíváním drob. V oblasti žije přibližně jeden milion tři sta tisíc lidí HIV pozitivních, ve srovnání se sto šedesáti tisíci před osmi lety. Více než čtyři pětiny z tohoto počtu jsou navíc lidé mladší třiceti let.

Bez ohledu na geografické poměry existuje ještě jedna skupina, která je AIDS postihována. "Z rizikových skupin se nadále zhoršuje situace žen. Na deset nově nakažených mužů připadá třináct nakažených žen," říká Michal Broža a dodává, že ženy nyní tvoří padesát procent všech nakažených, ačkoli v minulosti byli AIDS postiženi především muži. "Dále roste počet nakažených mezi nitrožilními narkomany, a to především v Rusku, a další postiženou skupinou jsou homosexuální muži," dodává Broža.

Podle informací Národního programu boje proti AIDS v České republice zůstává ČR i nadále zemí s nízkou hladinou epidemie HIV/AIDS, s celkovou prevalencí 64,4 případů HIV/AIDS na milion obyvatel. V loňském roce bylo diagnostikováno celkem 61 nových případů infekce HIV u českých občanů a osob s dlouhodobým pobytem v ČR; kromě toho bylo registrováno 19 případů HIV infekce u cizinců, především z centrální a východní Evropy.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz