Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Malé uprchlíky čeká dětské odpoledne s hrami a večerní táborák

9. 7. 2004 -, Econnect / Nesehnutí / Amnesty International

Hry a táborák jsou na programu zítřejšího odpoledne pro děti uprchlíků, kteří žádají v České republice o azyl a v současné době se nacházejí v pobytovém středisku v Zastávce u Brna. Sobotní odpoledne v lesích v okolí Zastávky má nejen nabídnout zajímavé volnočasové aktivity pro děti, ale také také upozornit na složitou situaci uprchlíků žijících u nás. "Děti si odpoledne zahrají zajímavé hry a večer si za zazpívají u ohně. Doprovod zpívajícím dětem zajistí nevidomý čečenský kytarista," přibližuje zítřejší program aktivista Jiří Koželouh.

Dětské odpoledne pořádají brněnské pobočky sdružení Nesehnutí a Amnesty International. Organizátoři upozorňují, že malí uprchlíci, kteří se akce zúčastní, jsou zejména ze zemí bývalého Sovětského svazu, odkud je vyhnaly válečné konflikty či nedemokratické režimy. V současnosti hledají se svými rodiči ochranu v České republice a během azylové procedury jsou umístěni v uprchlickém táboře v Zastávce u Brna. "V nepřívětivých podmínkách pobytového střediska musejí uprchlíci trávit téměř veškerý volný čas neboť prostředky, které dostávají od státu, 12 korun na osobu a den – a šest korun v případě dítěte – nestačí na téměř žádné kulturní či sportovní aktivity," říká Jiří Koželouh.

Sobotní program začíná ve dvě hodiny odpoledne, kdy skupina uprchlických dětí vyrazí spolu s aktivisty a aktivistkami Nnesehnutí a AI z budovy pobytového střediska do blízkého lesa, kde si zahrají různé zábavné hry – například chození poslepu kolem provazu nebo na schovávanou. Poté připraví dřevo na oheň. "Po večeři v šest hodin bude program pokračovat výpravou za pokladem. Děti se vydají lesem po vyznačené trase, na jejímž konci objeví poklad v podobě sladkostí a hraček," popisuje Jiří Koželouh. Závěrečnou částí akce bude posezení u táborového ohně, zpěv písní a opékání veganských párků.

Uprchlíci a uprchlice si budou moci zazpívat své vlastní i české písně a na kytaru je doprovodí nevidomý Čečenec, který zazpívá i několik balad o utrpení svého národa. Zaurbek, mladý čečenský žadatel o azyl, utrpěl jakožto civilista válečné zranění, oslepl a rozhodl se uprchnout z vlasti. Po strastiplné cestě napříč Evropou se dostal do České republiky. Poté se s pomocí přítele Zelimchana, který ho nesl na zádech, pokusil přejít nelegálně hranici do Německa, aby tam mohl podstoupit složitou operaci. "Oba byli zadrženi pohraničníky a půl roku drženi v záchytném zařízení pro cizince. Zaurbek zde neměl přístup k adekvátní zdravotní péči, což bylo v jeho stavu zvlášť kruté," doplňuje příběh Jana Jarošová z Nesehnutí.

Obě pořádající sdružení se věnují konkrétní pomoci žadatelům a žadatelkám o azyl a snaží se pozitivně ovlivňovat azylovou politiku ČR. "Jsme znepokojeni tím, že český stát odmítá pomoci lidem, kteří utíkají z domovů před válkou či perzekucí a hrozí jim vyhoštěním ze země. Monitorujeme řadu takových případů," vysvětluje důvody kampaně Jiří Koželouh. Práci orgánů ministerstva vnitra, zejména Cizinecké policie, kritizuje ve své poslední zprávě o stavu lidských práv v České republice i vládní zmocněnec Jan Jařab. Tato kritika je potvrzována nejen postupem policie v případě pana Zaurbeka, ale také například skandálním chováním cizineckých policistů, když na konci minulého roku udali iránského uprchlíka Alírézu Jadolláhího jeho vlastní ambasádě - navíc v době, kdy se chystalo jeho okamžité vydání do vlasti a bylo odvráceno pouze technickým problémem a následnou veřejnou diskuzí rozpoutanou českou pobočkou Amnesty International. "Tímto postupem Cizinecká policie málem vydala uprchlíka napospas autoritářskému režimu, který dennodenně porušuje lidská práva," říká Lubor Kysučan z AI, který se případem zabývá.

V rámci svých aktivit navštěvují dobrovolníci a dobrovolnice Nesehnutí a AI uprchlický tábor v Zastávce u Brna pravidelně. Již zde zorganizovali několik programů pro děti, uskutečnilo se promítání klasických českých pohádek, maškarní karneval, výtvarné dílny, stopovací výlet či série sportovních utkání. Třikrát se také uskutečnily velké akce - první spojená se sázením stromů a prohlídkou Litovelského Pomoraví, druhá, jejíž součástí bylo divadelní představení ve Vyškově, a nedávno také výlet více než padesáti uprchlíků a uprchlic do Brna spojený s prohlídkou Staré radnice a projížďkou na parníku. Do budoucna organizátoři plánují výjezd na koupaliště, divadelní představení a návštěvu Technického muzea v Brně.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Kampaň Bezpečí pro uprchlíky

Související tisk. zprávy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz