Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zítra je Evropský den parků 2006

23. 5. 2006
-red- [Správa ochrany přírody / Econnect] -


-foto- Hlavním smyslem Evropského dne parků, který probíhá pod záštitou Federace EUROPARC, je zdůraznění významu národních parků při záchraně přírodního a kulturního dědictví evropského kontinentu. Moto letošního ročníku je "Naše krajiny - Prostor pro přírodu, příležitost pro obyvatele". Všechny chystané aktivity by se měly týkat propojování: propojování přírodních území, propojení lidí s přírodou, spojení politiky a praxe. Dalším zaměřením je pro rok 2006 ochrana stanovišť a druhů, NATURA 2000 a její význam pro turistiku, zemědělství a místní hospodářský rozvoj.

24. května 1909 bylo ve Švédsku vyhlášeno prvních devět národních parků v Evropě. Z iniciativy Federace evropských parků (EUROPARC) se od roku 1999 tento den slaví jako Evropský den parků. Správy českých národních parků a CHKO se k iniciativě připojily od jejího prvního ročníku. V roce 2005 se konalo v České republice celkem 44 různých akcí, organizovaných správami národních parků a CHKO. Uskutečnily se exkurze, výstavy, přednášky, otevírání naučných stezek, soutěže apod.

Výběr některých akcí, které probíhají u příležitosti Evropského dne parků

Správa CHKO Třeboňsko ve spolupráci s Českým nadačním fondem pro vydru zve zájemce na krátký cyklistický výlet s průvodci, který se uskuteční v sobotu 27. května 2006. Účastníci se budou moci seznámit s vydrou říční na rozvodí řeky Lužnice a večer si o tomto tvorovi vyslechnout přednášku.

Ekocentrum Sedmihorky pořádá 27. 5. exkursi s průvodcem do arboreta Bukovina u zámku Hrubá skála. Pro děti je připraven program se zvířátky v malé farmě, výroba ručního papíru, soutěže a hry.

Prohlídku Arboreta Kunratice s výkladem o stromech pořádá v sobotu 27. 5. u příležitosti Evropského dne parků Český svaz ochránců přírody Šluknov. Prohlídky začínají ve 13, 14 a 15.00 hod. Kromě toho Vás čeká soutěž pro děti, ukázka dravých ptáků a sov, ochutnávky kozího sýra z ekofarmy nebo beseda s českým polárníkem o Antarktidě, která začíná v 16.30 hod.

Ministerstvo životního prostředí a Národní muzeum Praha pořádají společně pro žáky základních škol u příležitosti Evropského dne parků přehlídku filmů z videotéky ministerstva a 31. ročníku mezinárodního festivalu Ekofilm 2005. Promítání pro školy, na které je vstup zdarma, proběhne v přednáškovém sále Národního muzea v Praze (Václavské nám. 68) ve středu 24. května od 9:00 do 12:30. Kapacita sálu je 100 míst.

Tradiční Setkání ve střední části Moravského krasu proběhlo v sobotu 13.5.2006 při příležitosti Mezinárodního dne muzeí, Evropského dne parků a výročí 50 let vyhlášení chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Uspořádala Správa CHKO, Česká speleologická společnost, Římskokatolická farnost Křtiny, a další.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz