Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Akce cihla bude pomáhat mentálně postiženým už po sedmé

9. 5. 2006 - PRAHA [Econnect]

Již sedmý ročník benefiční kampaně Akce cihla, jejíž výtěžek je věnován na rozvoj chráněného bydlení pro mentálně postižené, začíná dnes 9. května. Novinkou pro letošní rok je celonárodní charakter projektu. Ke vzájemné spolupráci se spojili čtyři neziskové organizace, jejichž společným cílem je podpora rozvoje neústavních sociálních služeb v daných regionech.

Základem Akce cihla v Praze je prodej speciálních benefičních cihel na dvou stanovištích v centru Prahy - Na Příkopech a na Hradčanském náměstí, odkud se na začátku června sbírkový stánek bude stěhovat na stanici metra Anděl. Pokusně též bude probíhat prodej ve Františkánské zahradě. Dárce zakoupením cihly přispěje do sbírkového fondu částkou 100 Kč, přičemž na cihlu může napsat svůj vzkaz. Ze zakoupených cihel vznikají na místě věže, které symbolizují účel výtěžku ze sbírky. Tím je rozvoj chráněného bydlení a dílen pro lidi s mentálním postižením.

Chráněné bydlení, tedy život v přirozeném prostředí s větší či menší mírou asistence, představuje v dnešní společnosti moderní alternativu zastaralému systému ústavů pro mentálně postižené, které mají s podporou na cestě k samostatnosti a nezávislosti velmi daleko. Hlavním organizátorem Akce cihla je občanské sdružení Portus Praha, které také stojí za historicky prvním a hlavním projektem s nejvýraznějšími výsledky. Třicet kilometrů od Prahy, v důstojném prostředí přestavěné fary v obci Slapy, funguje již od roku 2001 chráněné bydlení pro skupinu dvanácti lidí. Ti do té doby trávili svůj život v nejrůznějších ústavech, víceméně v nucené izolaci od společnosti.

„Chceme napomáhat tomu, aby lidé s postižením nebyli vyčleňováni z naší společnosti, nýbrž mohli žít v běžném prostředí uprostřed ostatních lidí. Naši klienti se podílejí na chodu domácnosti ve Slapech běžnými denními pracemi jako je vaření, praní, nakupování nebo uklízení. Stejně jako my, i oni chodí do zaměstnání - pracují v chráněné dílně pro výrobu nakládaných hermelínů, kterou se nám podařilo rozběhnout v minulém roce a někteří si dokonce sehnali zaměstnání v obci nebo jejím okolí.“

„Z naší zkušenosti víme, že i člověk s poměrně těžkým postižením může za pomoci asistentů žít běžným způsobem života, má-li k tomu vytvořeny podmínky. Běžný každodenní život je často tou nejlepší terapií, člověk v něm získává sebedůvěru a učí se něco nového,“ vysvětluje podstatu problému Jiří Sobek, předseda občanského sdružení Portus.

V projektu hraje důležitou roli i potřebná osvěta. V České republice žije v ústavních zařízeních přes 150 00 mentálně postižených lidí. Desetkrát méně už je těch, kteří mají možnost poznat zařízení jiného typu. V zemích Evropské unie je však situace opačná. Již od sedmdesátých let se zde počet obyvatel ústavů dlouhodobě snižuje a například ve Švédsku byla taková zařízení již zrušena úplně.

Akce cihla v Praze má v letošním roce jasný cíl. Je jím výstavba nového domu na pozemku zakoupeném z výtěžku minulého roku sbírky. Do tohoto domu se postěhují nejsamostatnější klienti ze Slap, čímž se jejich život stane o to více svobodným a téměř nezávislým. Stánky s benefičními cihlami se v průběhu kampaně, která potrvá až do 17. července, objeví vždy na několik dnů i v dalších městech.

V jižních Čechách to bude v Českých Budějovicích, Jindřichovu Hradci, Českém Krumlově a Hluboké nad Vltavou. V severních Čechách pak v Teplicích, Děčíně a Ústí nad Labem, přičemž oba dva regiony z výtěžku podpoří vznik chráněných dílen. K Akci cihla se svými stánky též připojí charity v Brně, Opavě a Třebíči.

Kromě velké mediální kampaně a samotného prodeje cihel v ulicích je připravena i celá řada doprovodných akcí. Na stáncích proběhnou autogramiády známých osobností (Aňa Geislerová, Jan Budař, Pavel Liška a další), happeningů, a organizátoři chystají i benefiční divadelní představení. Oficiálně bude Akce cihla odstartována 9. května na pražských Příkopech koncertem kapely Benedikta a celodenním happeningem.

Autor je externí spolupracovník Econnectu.


Tomáš T. Kůs

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz