Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zahájena petice proti rozšíření Temelína, o skladu vyhořelého paliva by mělo rozhodnout referendum

25. 6. 2004 - PRAHA [Econnect / Jihočeské matky]

Od včerejška sbírá Sdružení Jihočeské matky a Občanská iniciativa pro ochranu životního prostředí (OIŽP) podpisy pod petici proti rozšíření jaderné elektrárny Temelín o další reaktory. Důvodem je nová v březnu schválená energetická politika, která počítá s výstavbou dalších dvou nových reaktorů kolem roku 2015. Ačkoli neuvádí, kde by tyto bloky měly stát, podle ekologů je z finančního, ekonomického i technického hlediska zřejmé, že by pro investora bylo nejvýhodnější postavit je v Temelíně. Petici bude možno podepsat přibližně rok. Vedle toho probíhá již od loňského září petice proti stavbě skladu vyhořelého paliva v Temelíně. O něm se bude zřejmě rozhodovat v místním referendu.

K nové petici říká Dana Kuchtová ze Sdružení Jihočeské matky: "Podle našeho názoru je stavba a provoz dalších reaktorů v JETE záležitostí celého regionu, včetně stotisícového města České Budějovice, jehož obyvatelé nikdy neměli možnost se k dostavbě přímo vyjádřit, přestože JETE je vzdálena pouhých 25 km. Vzhledem k této situaci jsme se rozhodli sestavit petici, která vyjadřuje nesouhlas s výstavbou nových reaktorů v JETE".

"Pomocí petice hodláme upozornit politiky a především úředníky Ministerstva průmyslu a obchodu na skutečnost, že zhruba polovina české veřejnosti si další výstavbu jaderných bloků v České republice nepřeje", konstatuje Pavel Vlček z OIŽP. Dokládají to průzkumy veřejného mínění. První průzkum zadalo Sdružení Jihočeské matky agentuře TNS Factum před schválením energetické politiky, v červenci 2003. Proti výstavbě dalších jaderných bloků se vyslovilo tehdy 49,4% obyvatel, pro 25,8%, zbytek neví (vzorek 912 respondentů z celé ČR). Nový průzkum z května 2004 dokládá, že odpor proti výstavbě dalších jaderných bloků trvá - z reprezentativního vzorku 1036 respondentů z celé ČR se 46,2% vyslovilo proti výstavbě, 27,1% pro výstavbu, zbytek neví.

Na petici spolupracovali i zástupci dalších jihočeských ekologických organizací - Calla - Sdružení pro záchranu prostředí a Hnutí Duha. Ti jsou také členy petičního výboru. Petice bude neadresně rozeslána do domácností v Českých Budějovicích. Postupně chtějí ekologické organizace takto rozšířit petici i v dalších městech Jihočeského kraje, bude ji možno podepsat i při různých akcích, ke stažení bude na webových stránkách Jihočeských matek a OIŽP.

Organizátoři plánují petici po roce trvání předat příslušným výborům v Parlamentu, Ministerstvu průmyslu a obchodu, Ministerstvu životního prostředí. Sběr podpisů bude však dále pokračovat a všechny podpisy budou předány nové vládě.

V současné době již petici podpořily některé známé osobnosti, např. Erazim Kohák, Marta Kubišová, Martin Bursík, Ján Zákopčaník. Z jihočeského regionu se pod petici připojili např. starostové Zdeněk Černý, Josef Mach či Eliška Novotná, umělci Dagmar Pátková, Arana Mertlová, Barbora Blahutová, Milan Doubrava, Věroslav Mertl, Stanislava Kočvarová, Jan Farkas, ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták. Petici dále podepsali někteří politici - Vladimír Halama, Lumír Mraček, M. Paukejová, J. Guth, právníci S. Mlčoch, F. Korbel, pedagogové - Růžena Krninská z Jihočeské univerzity, P. Píha ze ZUŠ, lékařka Yvona Závorová, majitelka knihkupectví Tyché, Hana Hladká, ale i jaderný inženýr a současně poradce ministra životního prostředí Dalibor Stráský.

Sklad vyhořelého paliva v Temelíně - petice a referendum

Aktuální je nyní plán na stavbu skladu vyhořelého jaderného paliva (VJP) v areálu jaderné elektrárny Temelín o kterém by se mělo rozhodovat v místním referendu a také musí proběhnout proces EIA. Ekologické organizace i řada místních obyvatel se výstavby skladu obávají a nesouhlasí s ní. Stavět se má sklad - ne tedy mezisklad, jak zněla dřívější terminologie. Podle Jihočeských matek přiznává i Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO), že pokud se nepodaří najít trvalé úložiště jaderného odpadu, bude snaha prodloužit původní životnost 30-40 let na neomezenou dobu. Oproti trvalému úložišti má být sklad povrchový a tedy s mnohem většími riziky pro své okolí.

Podle Jihočeských matek společnost ČEZ obcím nabídla 50 miliónů korun za souhlas s výstavbou skladu. Pro většinu občanů z Temelína a Týna nad Vltavou však byla zpráva z konce května o tom, že zastupitelstva souhlasí s výstavbou skladu, novinkou. Lidé v Temelíně se o jednání zastupitelstva, na němž měla být výstavba skladu schválena, dověděli náhodou. Poté, co zdejší zastupitelstvo vyslovilo se skladem souhlas se obyvatelé rozhodli využít svých občanských práv: "Rozhodli jsme se prosadit uspořádání místního referenda, neboť jedině tak je možné změnit kladné rozhodnutí zastupitelstva o skladu VJP v Temelíně," konstatuje Vladimír Říha z Temelína." V současné době je již potřebný počet podpisů (30% voličů) k uspořádání místního referenda sebrán a příští týden budou předány starostovi.

Mnozí z obyvatel také podepsali petici Jihočeských matek a Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí proti skladu VJP, která začala loni na podzim a nyní má přes 1500 podpisů. Sklad také musí ještě projít procesem EIA (posouzení vlivů na životní prostředí). Veřejné projednání je plánováno na jaro 2005.

Kontroverzní program hledání trvalého úložiště pro odpad z atomových reaktorů, v jehož rámci se většina vytipovaných obcí v místních referendech vyslovila proti umístění úložiště na svém území, vláda zastavila na začátku června. Hnutí DUHA a Sdružení Calla přerušení průzkumů přivítaly, zároveň však namítají, že vláda musí během přestávky změnit oficiální koncepci nakládání s radioaktivními odpady. Tomu se ale SÚRAO spolu s ministerstvem průmyslu a obchodu brání. Naopak chtějí využít přerušení k přesvědčovacím aktivitám v postižených obcích.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz