Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Šestadvacátý červen je Mezinárodním dnem na podporu obětí mučení

25. 6. 2004 - PRAHA [Econnect / Amnesty International]

Zítra si svět bude připomínat oběti nelidského zacházení, kterému jsou vystavováni lidé v celém světě. Šestadvacátý červen byl vyhlášen Mezinárodním dnem na podporu obětí mučení rozhodnutím Valného shromáždění OSN a připomíná se od roku 1997. "Tento den je příležitostí pro celý svět znovu potvrdit, že mučení a další formy krutého zacházení jsou neakceptovatelné a nesmí být tolerovány," řekl u příležitosti letošního dne generální tajemník OSN Kofi Annan.

V České republice svými veřejnými akcemi připomenou tento den v pondělí 28. června aktivisté Amnesty International v Praze a Brně. "Přijďte říct NE mučení!" vyzývá organizace. Dobrovolníci připravují informace o případech mučení v diktátorských režimech i demokratických zemích, dopisy apelující za oběti mučení, happeningy i pouliční průvod. Veřejnosti v Praze a Brně nabídnou nejen podrobné údaje o situaci ve světě, ale také možnost pomoci konkrétním lidem, byť by to mělo být pouhým podpisem.

V Praze se happening uskuteční od 15 do 19 hodin před stanicí metra Anděl. K dispozici zde budou všeobecné informace týkající se mučení a hlavně také konkrétní případy mučených lidí z celého světa. Každý bude mít možnost přispět ke zlepšení situace těchto konkrétních lidí, kteří byli či jsou mučení vystaveni. V Brně bude shromáždění zahájeno ve 14 hodin na Žerotínově náměstí před rektorátem univerzity. Na místě aktivisté sehrají scénku upozorňující na případ ruské občanky, které hrozí vydání z České republiky do Ruska. Existují přitom reálné obavy, že tato žena - Světlana Kovaleva – bude v případě vydání v ruských věznicích vystavena zacházení, které se rovná mučení. Tyto obavy vyplývají ze zpráv Amnesty International i dalších nevládních organizací o stavu věznic a podobných zařízení v Rusku. AI proto apeluje na ministra spravedlnosti, jenž má nyní o případu rozhodnout, aby vydání zabránil. V 15 hodin pak vyrazí průvod centrem města.

"Mučení je užíváno ve více než polovině zemí světa. Mučení není ani nevyhnutelné, ani přirozené, ponižuje oběti a současně odlidšťuje mučitele. Hlavní problém přitom nespočívá v nedostatku informací, jak mučení zastavit, ale v nedostatku politické vůle," říká Johana Lomová, členka pražské skupiny AI. "Proto je snahou Amnesty International vykonávat nátlak na ty, kteří mají v rukou moc mučení zastavit," dodává aktivistka.

Fakta o mučení

Podle statistik Amnesty International za období 1997 - 2000 bylo mučení a hrubé zacházení zaznamenáno ve více než 150 zemích světa. Z toho v 70 zemích je mučení naprosto běžné a dochází k němu trvale. Ve více než 80 zemích lidé na následky mučení zemřeli. K mučení dochází nejen ve státech, kde vládnou diktatury nejrůznějšího druhu, ale i v demokratických zemích.

Většina obětí mučení a krutého zacházení jsou lidé podezíraní nebo usvědčení ze spáchání trestného činu. Obvykle pocházejí z nejchudších a marginalizovaných vrstev společnosti. Mučitel má totiž vždy blíže k tomu působit bolest někomu, komu upírá přívlastek lidská bytost nebo koho považuje za méně "lidského".

Mučení ale není omezeno jen na potenciální pachatele trestných činů. Obětí se může stát kdokoliv. Disidenti, příslušníci menšin, členové náboženských skupin, sexuálně nekonvenčně orientovaní lidé, imigranti či žadatelé o azyl. Mučení postihuje ženy i muže, děti i dospělé. Věk dětí není ochranou proti mučení. Mučitelé jsou obvykle policisté, dopouštějí se ho ale také vojáci, příslušníci výzvědných služeb, lékařští profesionálové, dozorci ve vězeních, opoziční organizace i soukromé osoby.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz