Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novodobými otroky jsou prý v Česku cizinci z východu

5. 5. 2006 - PRAHA [Radio Praha]

Nucená práce je prý v Česku asi rozšířenější, než se předpokládá. Vykonávají ji hlavně cizinci ze zemí bývalého Sovětského svazu a z Asie. Tato tvrzení vyplývají ze zprávy o výsledcích výzkumu, kterou ve čtvrtek zveřejnila organizace La Strada, která se zaměřuje na prevenci obchodu s lidmi.

Podle ředitelky organizace La Strada Petry Burčíkové by se problém nucené práce dal ve zkratce dokonce označit za novodobé otroctví. Reálně jde o vykořisťování lidí z méně vyspělých zemí, při kterém je zneužíváno jejich postavení v Česku, především jejich nejistý pobytový statut.

"Sprostredkovatelia lebo zamestnávatelia práce túto ich nevýhodu využívajú tak, že na nich tlačia. To znamená, že chcú po nich prácu ďaleko dlhšiu, 12 až 16 hodín dennodene. Dávajú im ďaleko menšiu mzdu, ktorá je obvykle pod minimálnou mzdou, ale i z tej dostávajú často len jednu sedminu lebo jednu desatinu. A velmi často ich rôznymi pomerne sofistikovanými spôsobmi nútia pod hrozbou nejakého trestu v tejto situácii zotrvať," uvedla Petra Burčíková.

Nucená práce se podle La Strady vyskytuje hlavně ve stavebnictví, zemědělství, při úklidových pracích, prodeji, ale i v domácnostech. Cizinci jsou také využíváni k žebrání a ke krádežím. Rozšiřování nucené práce prý v Česku sílí, protože ekonomika mohutně roste a je velká poptávka po levné pracovní síle. Napomáhá tomu zároveň fakt, že v Česku existují některé silné národnostní komunity, které pro nucenou práci vytvářejí vhodné podhoubí. V této souvislosti se mluví zejména o ukrajinské a vietnamské komunitě.

"Ja by som nepovedala, že existencia vietnamskej komunity v Českej republike uľahčuje vykorisťovanie. Povedala by som, že to uľahčuje migráciu z Vietnamu do Českej republiky, pretože tu Vietnamci už majú nejaké vťahy a nejaké zázemie. A kedže je tu pomerne vysoká migrácia, tak sa v rámci tej komunity a tých novopríchozích vyskytuje aj nútená práca," prohlásila Petra Burčíková.

Podle zprávy nelze od nucené práce oddělit prostituci. Mnohé vietnamské ženy údajně v noci poskytují sexuální služby a přes den pracují třeba jako prodavačky nebo služky ve vietnamských domácnostech. Vyšší výdělek jim má umožnit rychleji se vykoupit z ´otroctví´.

"Áno, k týmto informáciam sme v rámci výskumu dospeli sprotredkovane od odborníkov, ktorí pracujú vo vietnamskych komunitách alebo priamo z vietnamskych komunit pochádzajú," řekla Petra Burčíková.

Tvrzením La Strady o vietnamské komunitě naproti toku oponuje Marcel Winter, předseda Česko-vietnamské společnosti. Zpráva je podle něj velice zkreslená.

"V každé komunitě, ať jsou to Vietnamci, Češi, Rómové se vždy najde pár ojedinělých případů. Mě akorát vadí, že existují takzvané rychlokvašky, odborníci na Vietnam, sami se za ně vydávají, třeba i za odborníky na vietnamskou komunitu. Já bych byl vždy při takových průzkumech velice, velice opatrný, protože dávat ani jednu desetinu promile z celkového počtu lidí jako příklad, to se nedělá,“ nesouhlasí Marcel Winter.

V reakci na Marcela Wintera Petra Burčíková z La Strady svá slova upřesňuje. "My sme sa ale v našom výskumu nikdy nevyjadrovali k tomu, koľko ľudí z vietnamskej komunity sa v podmienkách vykorisťujúcej alebo nútenej práce nachádza."


Zdeněk Vališ

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz