Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Akce cihla zamíří příští týden do jižních Čech

18. 6. 2004 - ČESKÉ BUDĚJOVICE [Econnect]

I Jihočeši letos mohou podpořit chráněné bydlení pro lidi s mentálním postižením. Jihočeská Akce cihla nabídne možnost přímo přispět na rozšíření chráněného bydlení v Plasné u Jindřichova Hradce, jež provozuje občanské sdružení Proutek. Výtěžek z prodeje benefičních cihel, které budou dobrovolníci příští týden nabízet v Písku a Českých Budějovicích, poslouží k vybudování vstupu do podkroví domu v Plasné, kde později budou moci vzniknout prostory pro další uživatele služeb chráněného bydlení.

Záměr pomoci integraci lidí s mentálním postižením pomáhá splňovat právě chráněné bydlení, kde mohou v důstojných podmínkách mimo zdi ústavů žít lidé, kteří k životu potřebují něčí – menší či větší – pomoc. "Myšlenka chráněného bydlení vychází ze zkušenosti, že i člověk s těžším stupněm postižení může za pomoci asistenta žít v běžném prostředí, v rodině nebo ve své domácnosti. Jedná se o sociální službu, která je v zemích Evropské unie naprosto běžná. Cílem Akce cihla je připomenout, že lidé s postižením nepatří do zvláštních ústavů, nýbrž mají mít možnost žít normálním životem," uvádějí organizátoři.

Tuto šanci ale stále nemají všichni mentálně postižení lidé, u nichž to jejich handicap umožňuje. "Služeb, jako je chráněné bydlení, je v České republice velký nedostatek, i přesto stát jejich vznik a rozvoj nijak systematicky nepodporuje," popisuje současnou situaci Jan Kostečka, předseda pořádajícího sdružení Proutek. "I proto patří náš velký dík všem, kteří si benefiční cihlu zakoupí a přispějí tak k tomu, aby lidé s mentálním postižením mohli žít uprostřed běžné společnosti," říká.

V Budějovicích a Písku budou benefiční cihly po stokoruně nabízeny od 22., resp. 23. do 25. června, od 2. do 11. července se akce má přesunout Jindřichova Hradce před zámek. Se sdružením Proutek na pořádání spolupracuje vyhlašovatel Akce cihla – sdružení Portus, ale také Dobrovolnické centrum INKANO Písek a českobudějovické Dobrovolnické centrum Zdravotně sociální fakulty. Stále však zůstává – i pro ne-jihočechy – možnost pořídit si za sto či více korun cihlu "virtuální": stačí navštívit stránky Akce cihla, vyplnit formulář a poté odeslat přislíbenou částku. Celkově se podle údajů sdružení Portus už "prodalo" na osm a půl tisíce cihel za více než 878 tisíc korun.

Sdružení Proutek, které prodejem benefičních cihel v jižních Čechách bude shromažďovat prostředky na rozšíření chráněného bydlení, funguje od roku 2000 a jeho cílem je zkvalitňování života lidí s handicapem. Toho chce dosáhnout organizováním pobytů, v rámci kterých handicapovaní mohou získávat nové dovednosti, rozvíjet své schopnosti a čerpat nové zkušenosti, ale také například iniciováním akcí sbližujících lidi s handicapem a bez a vytvářejících kladný postoj většinové společnosti k handicapovaným.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz