Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí DUHA vypisuje odměnu za informace o pytlácích

18. 6. 2004 - PRAHA [Hnutí Duha / Econnect]

-Rys ostrovid (Lynx lynx)-
-Rys ostrovid (Lynx lynx)-
Hnutí DUHA vyplatí odměnu 20 tisíc korun za informaci, jež povede k usvědčení a odsouzení lovce, který kdekoli v České republice ilegálně zastřelil rysa, vlka nebo medvěda. Duha zároveň vyhlásila veřejnou sbírku, která má umožnit zvýšení nabízené částky. Odměna má pomoci usvědčení pytlačících myslivců a zároveň je odstrašovat od dalšího ilegálního lovu. Ilegální lov již způsobil prudký úbytek rysů; podobné problémy, ovšem v menším rozsahu, odborníci pozorují u vlků a medvědů. Impulsem pro vypsání odměny se stalo nalezení samice rysa, jež na Šumavě po postřelení vykrvácela a zemřela začátkem června. Pitva navíc ukázala, že před několika týdny porodila tři rysátka, která opuštěna musela během pár dní uhynout hladem.

"Nedávno zastřelená samice nepředstavuje žádný ojedinělý případ. Ilegální lov je systematický a výskyt této krásné kočkovité šelmy v našich horách a lesích vážně ohrožuje," říká Jaromír Bláha z Hnutí DUHA. Přesto se doposud nepodařilo žádného pytláka usvědčit. Podle Duhy lidé často vědí, kdo v obci rysa zastřelil, ale mlčí. "Odhaduje se, že za posledních dvacet let bylo rysů tajně odstřeleno řádově několik stovek. Přitom jde o druh, který je klasifikován jako kriticky ohrožený a stát jej přísně chrání. Pokud nezačneme podnikat rázná opatření proti nezákonnému lovu, rys se u nás může ocitnout na pokraji vyhubení," upozorňuje Bláha.

Ze čtrnácti zvířat, které správa šumavského národního parku označila vysílačkou, pytláci pravděpodobně zabili už osm. V anonymním průzkumu Akademie věd z oslovených 204 myslivců na Šumavě, v severních Čechách a Jeseníkách dvacet přiznalo, že zastřelilo rysa, z toho tři ulovili více než jedno zvíře. Ilegální lov způsobil prudký úbytek rysů. Populace na jihozápadě Čech byla v polovině devadesátých let odhadována na 120 kusů. Při posledním sčítání bylo nalezeno pouze do 80 zvířat. Podobné problémy, ovšem v menším rozsahu, odborníci pozorují u vlků a medvědů.

Vyhlášení odměny umožnil první příspěvek soukromého dárce. Hnutí Duha zároveň prosí veřejnost, aby přispěla do sbírky na zvýšení nabízené částky. "Čím vyšší bude odměna, tím větší má šanci na úspěch," dodává Jaromír Bláha. Peníze ze sbírky budou ukládány na zvláštní konto na transparentním účtu eBanky. Účet má číslo 1694749001/2400. Konto je pod kontrolou správní rady, která rovněž rozhodne o případném vyplacení odměny. Podrobné podmínky pro vyplacení odměny, mezi nimiž je i zaručení anonymity, najdete na stránce Hnutí Duha.

Radu tvoří Jaromír Bláha z Hnutí DUHA; Jiřina Jirásková, herečka Divadla na Vinohradech; ředitel správy šumavského národního parku Alois Pavlíčko; František Šulgan, místostarosta Rožnova pod Radhoštěm; zoolog Pavel Marhoul; Věra Petrová, předsedkyně Sdružení vlastníků honebních pozemků; Pavel Doucha, právník Ekologického právního servisu a Vladimír Zýval, biolog z firmy Geovision.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

19. 1. 2011

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz