Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Aténách začíná 4. Evropské sociální fórum

4. 5. 2006 - ATÉNY [Econnect/ESF/ISF]

-foto-
-foto-
Neoliberální globalizace a válka, deregulace práce a chudoba, klimatické změny a ničení životního prostředí, porušování demokratických práv a sexismus, rasismus a hrozba ultrapravice – taková jsou témata 4. Evropského sociálního fóra (ESF), které se koná od 4. do 7. května 2006 v řeckých Aténách. ESF společně se Světovým sociálním fórem patří mezi hlavní události hnutí, které kritizuje současnou podobu globalizace.

Předchozích ročníků ESF ve Florencii, Paříži a Londýně se účastnili desítky tisíc lidí. Organizátoři předpokládají podobnou účast i v Aténách: setkají se zde aktivisté z celé Evropy, aby diskutovali o perspektivách „hnutí všech hnutí“, sdíleli zkušenosti z vlastních aktivit a organizovali vzájemnou spolupráci a vytvářeli sítě spřízněných sdružení.

O tématických okruzích se na celoevropské úrovni diskutovalo více než rok. Tématické okruhy, které budou diskutovány v seminářích (bude jich více než 200) jsou organizovány různými hnutími a skupinami. Společnými akcemi v Athénách budou: koncert „Noc proti rasismu“, koncert s mítinkem proti válce a okupaci, demonstrace proti válce, neoliberalismu a rasismu Shromáždění sociálních hnutí.

„Společně jsme se účastnili protestních pochodů proti setkání G8, Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze, v Janově či Evianu. Stejně tak jsme byli na akcích proti summitům EU, na velkých protiválečných shromáždění, demonstracích proti rasismu, na akcích proti ničení životního prostředí, „anti“ teroristickým zákonům a represi. Dnes jsme si zase více jistí, že jiný svět je možný, ve kterém budou mít lidé přednost před ziskem,“ uvádí organizátoři na svých webových stránkách.

Světové sociální fórum se poprvé konalo v roce 2001 v Brazílii jako protipól Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. První Evropské sociální fórum se konalo následující rok ve Florencii a přitáhlo na 60 tisíc aktivistů sociálních hnutí z celé Evropy pod hesly „Jiný svět je možný“ a „Jiná Evropa je možná“.

ESF dalo podnět ke vzniku řady iniciativ, propojení bojů proti diskriminaci a rasismu, proti vykořisťování Třetího světa nadnárodními korporacemi, k přeshraniční spolupráci odborů a v neposlední řadě k největší protiválečné demonstraci proti válce 15. února 2003, kde přes 20 milionů lidí po celém světě vyjádřilo svůj odpor proti chystané válce v Iráku. Pokojného protiválečného pochodu se ve Florencii zúčastnil milion lidí.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

27. 7. 2006
19. 8. 2006
6. 2. 2007

O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz