Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Parlamentu předáno 24.000 hlasů pro velryby. Stihne se ČR připojit k úmluvě včas?

15. 6. 2004 - PRAHA [Greenpeace / Econnect]

Organizace Greenpeace dnes Parlamentu ČR předala více než 24 000 hlasů, které dosud nasbírala pod svojí „Výzvu českým politikům: Dejte svůj hlas velrybám“. Poslanecká sněmovna má jednat o vládním návrhu vstupu ČR do Mezinárodní velrybářské komise (IWC) a připojení se tak k mezinárodní úmluvě o regulaci velrybářství na své schůzi, která začíná právě dnes. Greenpeace uspořádalo při předávání podpisů také plavbu velryb po Vltavě. Podle Greenpeace je potřeba hlas ČR již na nejbližším zasedání IWC v letošním červenci, a je tedy nutné projednat vstup ČR do IWC ve zkráceném řízení, díky tlaku Japonska se to však zřejmě nepodaří.

Deset metrů dlouhá nafukovací velryba plula dnes po Vltavě od Štefánikova ke Karlovu mostu za pomoci dvou motorových člunů. Po přistání na Malé Straně byla velryba odnesena malostranskými ulicemi až ke Sněmovně, kde aktivisté předali podpisové archy Poslanecké sněmovně. Více než 21.000 podpisů nasbírali pod petice na papíře, dalších více než 3.000 na internetu. Někteří z dalších 50 účastníků pochodu nesli transparenty s nápisy „24.000 lidí hlasovalo pro velryby“, „Dejte svůj hlas velrybám“ a „Nebojte se velrybářů“ a tabule s obrázky velrybích konzerv.

Poradce Greenpeace ČR pro otázky ochrany velryb Marek Tomin vysvětlil smysl této akce: „Situace uvnitř IWC je natolik kritická, že velryby potřebují hlas České republiky již letos. Je proto zcela nezbytné, aby byl vládní návrh na přistoupení k Mezinárodní úmluvě o regulaci velrybářství v českém parlamentu projednán ve zkráceném řízení. Zdá se ovšem, že tlak japonského velvyslance a jeho delegace způsobil, že se od tohoto záměru ustoupilo.“

V posledních týdnech podle Greenpeace japonští velrybáři ostře lobují na půdě Parlamentu České republiky. Sešli se přinejmenším s předsedy zahraničních výborů Vladimíra Laštůvky a Josefa Jařaba.

Pokud parlament přesto zvolí formu zkráceného řízení, musí být návrh po prvním čtení projednán v Zahraničním výboru a zařazen do druhého čtení ještě před koncem této schůze.

„Čekat až na podzim je nesmysl, velryby potřebují náš hlas již nyní. Na letošním zasedání se například bude hlasovat o budoucnosti chráněné oblasti pro velryby ve vodách kolem Antarktidy. Japonsko navíc na stůl dává několik návrhů, které směřují přímo k obnovení komerčního lovu velryb,“ zdůraznil Tomin.

To, že by se ČR mohla účastnit červencového zasedání úmluvy již jako řádný člen, považuje za optimální také ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Prohlásil to při nedávném promítání unikátního snímku o životě velryb Tanec modrých andělů. Režisér Steve L. Lichtag jej natáčel v přísně chráněné oblasti Silver Bank, kde se zhruba 120 kilometrů od břehů Dominikánské republiky každou zimu nachází kolem 4000 těchto vzácných a ohrožených savců. „Velryby můžeme chránit i my,“ prohlásil Libor Ambrozek.

Do IWC letos na straně velrybářů již vstoupila Mauritánie, dále by to měly být Pobřeží slonoviny a Tuvalu. Navzdory silnému politickému tlaku ze strany Japonska se k Mezinárodní velrybářské komisi letos přidružilo Maďarsko. Zatím však není jasné, do jaké míry se letos zapojí do činnosti IWC.

Podle Tomina musí Česká republika a ostatní nové členské země EU ukázat, že se nebojí velrybářů a že na rozdíl od slabších rozvojových zemí nepodlehnou jejich tlaku. „Naše hlasy jsou nezbytné na straně rozumu a ochrany velryb. Na světě totiž existuje ještě mnoho chudých rozvojových zemí, které jsou ochotny hlasovat spolu s velrybáři pro obnovení komerčního lovu velryb výměnou za rozvojovou pomoc.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz