Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

The Tchendos točí videoklip pro Židovské muzeum

3. 5. 2006 - PRAHA [Radio Praha]

-Ottoman - The Tchendos/Foto Patrik/Techno.cz-
-Ottoman - The Tchendos/Foto Patrik/Techno.cz-
The Tchendos jsou tři čeští příznivci elektronické hudby a techna. Pod žertovnou značkou The Tchendos vystupují už 10 let, hrají a mixují hudbu na nejrůznějších party a momentálně chystají novou desku. Před časem v hitparádě pražského generačního Radia 1 upoutala jejich skladba Nedovedu pochopit, v níž jako základ použili autentické vyprávění spisovatelky Zdeňky Fantlové.

Autorem hudby této skladby je Daniel Walter. Jak se k tomuto pro taneční hudbu netypickému námětu dostal?

"Mě zajímá období 2. světové války, holocaust, rasismus v současných podmínkách a my jsme připravili před třemi lety v pražském metru akci, při které jsme se převlékli do dobových kostýmů, označili jsme se stylizovanou židovskou hvězdou a tři hodiny jsme se pohybovali po pražském metru. Zajímala nás reakce okolí. Ta reakce vlastně nebyla žádná. Největší přínos, jak jsem se potom bavil se všemi účastníky, tahle akce měla pro nás. Byl to strašně silný zážitek, nelze samozřejmě si vůbec představit, jaká byla ta doba, ale myslím, že si dokážeme představit, jak strašné věci to musely být.

Následně nás oslovilo pražské Radio 1 s prosbou, abychom o tom happeningu promluvili a také jestli neznáme někoho, kdo má osobní zkušenost s tímto obdobím, kdo prožil transporty, kdo prožil koncentrační tábor. Paní, která nakonec hovoří v naší skladbě, poskytla dvouhodinový rozhovor, který když jsme ho slyšeli, tak nás strašně zaujal. Nechtěli jsme, aby zanikl, protože ta paní tam říkala opravdu silné věci, čili jsme její slova napasovali na moderní zvuk, na elektronický zvuk, a tím jsme se to pokusili přiblížit mladým lidem."

Ta skladba Nedovedu pochopit se držela velice dlouho v hitparádě Radia 1.

"Samozřejmě nás to potěšilo, v hitparádě byla asi 10 týdnů. Po tom úspěchu na Radiu 1 nás oslovilo Židovské muzeum v Praze, že by skladbu rádi používali pro výuku na středních a základních školách při přednáškách o holocaustu. I kdybychom se v hitparádě neumístili, tak tohle bereme jako největší zadostiučinění. V současné době pro Židovské muzeum vzniká videoklip k této písni, který bude pro tuto výuku požíván. Ten klip vzniká z archivních materiálů z 2. světové války a z materiálů ze současnosti, kdy nacisté a rasisté mlátí lidi na ulici v Čechách v roce 2005."


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz