Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ladyfest se poprvé koná ve Vídni

8. 6. 2004 - PRAHA [Econnect]

-foto-
-foto-

Od 10. do 13. června se ve Vídni bude konat první Ladyfest, kulturní do-it-yourself festival, který vychází z hnutí Riot Grrls snažících se vytvořit alternativní prostor pro ženskou kreativitu.

Tradice Ladyfestivalů

Ladyfest je inspirován hnutím Riot Grrls, které vzniklo v 90.letech ve Spojených státech. V oblasti hudby a kultury obecně Riot Grrls vnímají ženy jako aktivní a nezávislé, oproti masovému - muži dominovanému - průmyslu, který jejich roli omezil na naivní fanynky a tiché posluchačky. Hlavní ideou hnutí byla revolta v rámci subkultur spojených s punkovou, rockovou a hardcore hudbou, i když tyto komunity deklarovaly svou anti-hiearchickou strukturu, byly vybudovány na základě stereotypního vnímání genderu a genderových rolí. Riot grrls a ladyfestivaly vychází zejména z punkové kultury, která je propojená s uplatněním principu DIY (do-it-yourself = udělej si sám) a s estetikou improvizace, chaosu a určité syrovosti.

Pro ženy bylo důležité, aby se aktivně zapojily, koncertovaly a vybudovaly nezávislý systém hudební produkce a distribuce, postavený na malých labelech. Vzít kytaru do ruky se stalo politických aktem sebe–oprávnění a festivaly se postupně staly místem pro vyjádření radikálních politických požadavků, kritiku sexismu, utlačování a zneužívání a útokem na tradičně požadované genderové role a sexualitu. Zformování undergroundové feministické komunity přispělo k rozvoji třetí vlny feminismu. První Ladyfest se uskutečnil v roce 2000 v Olympii ve státě Washington, od té doby se tato tradice rozrostla na nespočetné množství akcí po celém světě. Každý jednotlivý festival je specifický díky činnosti dobrovolníků i reflexi charakteristik lokální komunity.

Lady

Festivaly se tak staly místem pro kontroverzní diskuse o feminismech a sexualitě. To příliš nekoresponduje s na první pohled konzervativním pojmenováním ladyfest. Pojem „lady“ byl v tomto kontextu naplněn novými významy a měl by zahrnovat množství různých identit. Toto parodické pojmenování je nabízeno všem, kdo se z různého důvodu nechtějí identifikovat s problematickým termínem žena/y. Hraje se zde provokativní hra s cílem rozvrátit některé opoziční diskursivní praktiky.

Financování a antikapitalismus

Ladyfestivaly mají obvykle zcela nekomerční charakter, získávání prostředků probíhá pomocí benefičních akcí, bleších trhů apod. Antikapitalistický postoj problematizuje přijímání dotací a sponzorských darů, které obvykle podmiňují následnou propagaci donátora. Většina účinkujících vystupuje bez nároku na honorář, čímž vyjadřuje solidaritu k ženám, které pracují zadarmo nebo za velmi nízké mzdy. Jako místa konání jsou vybírána nezávislá a nekomerční místa, kde není nutné platit nájem a vstupné může být velmi nízké a umožnit tak zapojení rozmanité skupiny návštěvníků.

Zapojení a program

Organizační týmy jsou obvykle složeny z žen, leseb a transgenderů, toto rozhodnutí je aktem usilujícím o destrukci struktur společnosti, kde jsou privilegovanou vrstvou bílí muži a která funguje na základě systému povinné heterosexuality. Jako návštěvníci jsou však samozřejmě zváni všichni. Dobrovolná pomoc na organizaci festivalu je vítána. Můžete se těšit zejména na koncerty, filmové projekce, zajímavé diskuse a nejrůznější kreativní dílny. Celý program je k dispozici na adrese www.ladyfestwien.org.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

8. 6. 2004
8. 6. 2004
hm
8. 6. 2004

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz