Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ProtestFest - festival alternativní kultury a aktivismu

27. 5. 2004 - BRNO [ProtestFest / Econnect]

V sobotu 29. května se brněnské Moravské náměstí promění v prostor, kde se propojí aktivity alternativní kultury a protestního hnutí. Od 13:30 hodin se zde totiž odehraje ProtestFest – festival, který chce ukázat, že „jiný svět je možný“, propojit mnoho aktuálních problémů a zároveň vyjádřit důraz na společný zájem zúčastněných. Jeho návštěvníci budou mít možnost zúčastnit se řady hudebních vystoupení různých stylů, výstav či skateboardových exhibicí, nebo se seznámit s aktivitami mnohých aktivistických a neziskových organizací a skupin, osobně se zapojit do vytváření grafitti a performancí – tedy vyjádřit názor, tvořit, sdílet vlastní zkušenosti. Po skončení akcí na Moravském náměstí bude festival pokračovat na tzv. afterparty na Střelnici.

Podle organizátorů není ProtestFest namířen proti jednotlivým problémům. Je zamýšlen jako propojení mnoha témat a zároveň vyjádření důrazu na společný zájem zúčastněných: vůli vyjádřit názor, tvořit, sdílet vlastní zkušenosti a celkově se angažovat v utváření světa kolem nás. „Chceme tak poukázat na základní myšlenku globálního protestního hnutí: Jiný svět je možný! Takový svět, který nebude rozerván národními hranicemi, válkami, nejrůznějšími formami xenofobie, ničením přírody a honbou za ziskem, je možný pouze díky společné aktivitě lidí, kteří v něm žijí,“ shrnuje jeden z organizátorů Dušan Rosenbaum

„Ulice, náměstí, parky, nároží, místa která mají sloužit pro setkávání lidí, jsou čím dál víc zaplavována auty, okupována reklamami, uzurpována politickými stranami a kandidáty na nejrůznější funkce, ohrazována zákazy a absurdními pravidly. Tyto veřejné prostory se mění v místa, jimiž se jenom prochází,“ přibližuje kritiku stojící za filozofií ProtestFestu Katarína Potfajová, jedna z organizátorek, a dodává: „Lidem se radí nezastavovat se, nemluvit, nesedat si. Každé zastavení pohybu je podezřelé, je provázeno nevraživostí a někdy dokonce i problémy s placenými strážci pořádku, zavazíme jim.“ Proto se organizátoři festivalu rozhodli alespoň na jedno odpoledne vytvořit prostor otevřený komunikaci lidí, prezentaci názorů, hudbě, výtvarnému umění, performancím atd. Festival chce oslovit široké spektrum lidí, kteří budou moci sloučit zábavu a protest v kreativní událost.

Program festivalu je rozdělen na dvě části. První proběhne zdarma v odpoledních hodinách na Moravském náměstí. Vystoupí zde několik hudebních skupin (např. Davová psychóza, Feher Fekete Kerek, Leningrad, Jižní pionýři, Dizgrafix, ZW Cirkus) a soundsystémů (Jahly Sound, Vosa Sound, J-Unit, Redrum). Hudební produkce bude doplněna grafitti exhibicí, performancemi, výstavami apod., především však informačními stánky různých aktivistických a neziskových organizací a skupin. Připraveno bude veganské občerstvení.

Ve večerních hodinách bude akce pokračovat tzv. afterparty na Střelnici (v parku u Anthroposu), kde bude následovat hudební produkce na dvou pódiích. Jednak to bude hardcore koncert, kde vystoupí skupiny The Last Mile, Edelweiss piraten, Rumburak. Na venkovním pódiu budou hrát Skapollo 4, Cesta, Feher Fekete Kerek, DJ Yukimura a proběhne tzv. freestyle hiphop jam. Ve večerních hodinách bude také hrát Vosa soundsystém.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz