Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V těchto dnech probíhá již 16. ročník Ekologických dnů Olomouc

26. 4. 2006 - [Econnect]

Na počátku byla skupinka dobrovolníků z Českého svazu ochránců přírody a otázka, jak co nejlépe naložit s vybranými penězi. První nápad, uskutečnit výlet do přírodního území v Rumunsku, neprošel. Většina již měla rodiny a tak si cestu nemohli dovolit. Peníze nakonec využili na uspořádání prvních Ekologických dnů, jejichž náplní bylo čištění tůní u Litovle.

Zároveň se již tehdy konal na náměstí v Olomouci happening, na který dorazilo přes 300 lidí. Na pódiu se střídala Iva Bittová s kapelou Betula Pendula. Debatovalo se o kanálu Dunaj – Odra – Labe a jeho dopadu na Litovelské Pomoraví. Za 16 let návštěvnost EDO stoupla na dvacet tisíc a program zabere dva týdny.

Nemalou zásluhu na tom má i Michal Bartoš ze Střediska ekologické výchovy – Sluňákov. V Divadle hudby Olomouc jsme si povídali v krátké pauze mezi besedou Ivana Havla a následně Zdeňka Kratochvíla.

Nelze si nevšimnout, že se besed a povídání účastní lidé tzv.: „stejně postižení“. Nepřesvědčujete již dávno přesvědčené?

„V průběhu celého roku děláme spoustu konkrétních věcí a je důležité se v tom běhu zastavit, či spíše zajet si do Olomouce. Já znám velmi mnoho ekologických organizací, kteří stále píší granty, nic nestíhají. Nakonec už ani neuvažují o tom, co příroda vlastně znamená. Pak odpadá možnost, mít k přírodě nejen vztah vědecký a praktický, ale brát jí jako tajemství. Mít k ní úctu.“

Je nutné po tolika ročnících stále zvyšovat povědomí o ekologií?

„Nejde jen o zvyšování povědomí, mě se zdá, že řešíme co je třeba. Je důležité udržet regule přírody ve veřejném prostoru. Lidé se čím dál tím více pohybují v umělém prostředí. Je nutné, aby příroda křičela do měst. A proto tady některými slovy, křičíme pro ni a některými proti ní. Chceme ten problém udržet. Říct, že stále existuje.“

Ekologické dny Olomouc provází i velký zájem o přichystané výlety. Velmi chválená byla sobotní (22.4.) vycházka nazvaná Smuhami luhu. Zájem byl tak velký, že organizátoři museli polovinu lidí odmítnout. Pouť byla zahájena před stavbou nízkoenergetického domu Sluňákov v Horce nad Moravou a vedla lužními lesy Litovelského Pomoraví.

Stavba Sluňákov, ležící vedle patnáctihektarového biocentra, je budoucími uživateli nazývána útulkem, který by měl sloužit k dvěma funkcím. Pro veřejnost jako turisticko-informační centrum o přírodě a regionu CHKO Litovelského Pomoraví a zároveň se zde budou konat pobytové týdenní programy pro školy.

Cesta vedla říční nivou, s výkladem o řece Moravě a lužním lesem s vysvětlením jeho protipovodňových funkcí. Pokračovala kolem hráze protržené letošní povodní. Kolem které vyvstalo plno dohadů a zcela mylných domněnek o příčinách jejího narušení.

„Byl z toho problém, ale mě to připadalo úplně převrácené. Lidé, když se stane nějaká katastrofa, tak hledají viníky. Na přírodu nemohou, na politiky mnohokrát také ne. Důvodem protržení měl být údajně průchod pro žáby. To je úplný nesmysl. Hráz je dělaná tak, aby jí i ta nejmenší žabička přeskákala. Není důvod budovat tunel,“ objasňuje Michal Bartoš.

„V lužním lese, kde hráz vznikla, stála nepřetržitě voda. A to stromům vadí. Kvůli tomu se v hrázi propojili dvě strany tak, aby vodohospodářsky fungovaly. Hráz si ale musí sednout a zpevnit sama od sebe. Nikdo nepředpokládal, že přijde tak velká voda,“ dodává.

Ekologické dny Olomouc vyvrcholí o tomto víkendu. Dne 1. května bude připraven jako každým rokem Ekojarmark s informačními stánky ekologických a sociálních nevládních organizací, soutěžemi pro děti, výstavami, divadly a dalšími pouličními zajímavostmi.

Největší hudební akce proběhne v pondělí na prvního máje, kdy budou na Horním náměstí od devíti hodin ráno probíhat koncerty známých a osvědčených hudebníků. Zahajuje brněnská folková skupina Bokomara a dále se po hodinových intervalech vystřídá osm interpretů. Mezi nimi skupiny jako Tomáš Kočko a Orchestr (moravské lidové) nebo Ta Jana z Velké Ohrady se svými originálními šanzony.

Večer uzavře od sedmi hodin vystoupení legendárního zpěváka Dana Bárty a jeho skupiny Illustratosphere. Závěrečnou akcí bude 3. května varhanní koncert Federica Iannela v chrámu Sv. Michaela, spojený se slavnostním zakončením ekologických dnů.


Lenka Weberová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz