Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amnesty kritizuje ČR za přístup k Romům a klece v ústavech

26. 5. 2004
[Radio Praha] -


Mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International (AI) ve své letošní výroční zprávě opět kritizuje Českou republiku za špatné zacházení s Romy. Podle zprávy, kterou ve středu AI zveřejnila, se ho vůči Romům dopouštějí i policisté. Případy ale nejsou dostatečně vyšetřeny a potrestány. Romy sužuje vysoká nezaměstnanost a romské děti tvoří nepoměrnou většinu osazenstva zvláštních škol, uvádí AI. Organizace poukazuje také na to, že mentálně postižení a pacienti v ústavech a léčebnách bývají v síťových postelích.

I přes "některá pozitivní vládní opatření" jsou Romové vystaveni diskriminaci, konstatuje AI. Organizace se v dokumentu připojuje ke kritice, které podrobily ČR v lednu a loni v srpnu příslušné komise OSN. Poukázaly na to, že ČR neuspořádala dostatečnou kampaň proti diskriminaci. Nezavedla ani účinné programy na zlepšení životní úrovně, vzdělávání a zdraví romských dětí. Pokud jde o vyšetření stížností na to, jak policejní důstojníci v některých případech zacházeli s Romy, nesplňovalo mezinárodní standardy nezávislého a nestranného postupu. I když byli policisté obviněni ze závažných přečinů, následoval jen mírný trest, upřesňuje zpráva.

Používání klecí a síťových postelí v českých ústavech považuje AI za kruté, nelidské a ponižující, a tedy v rozporu s mezinárodním právem a profesními standardy. Odvolává se na informace neziskových organizací. Podle Centra pro rozvoj péče o duševní zdraví je v jihlavské psychiatrické léčebně 60 ze 600 lůžek klecových, v roce 2002 v nich bylo drženo 416 pacientů. Psychiatři k tomu říkají, že se tato lůžka používají jen ojediněle, a to u nebezpečných pacientů. Nelze je proto hned zrušit, protože by ústavy a léčebny musely přijmout další kvalifikovaný personál. Na jeho zaplacení ale scházejí peníze. Řešením situace se začala zabývat ministerstva zdravotnictví a práce a sociálních věcí.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz