Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mezi ploty už po třinácté

21. 5. 2004 - PRAHA, BRNO [Econnect]

Další ročník festivalu Mezi ploty opět láká diváky na víkendová kulturní setkání do českých blázinců. Třináctka ale smolná není: oproti loňskému roku, kdy se kvůli finančním potížím festival nemohl uskutečnit v Brně a Plzni, se letos festival vrací do tří měst – v sobotu 15. května začal v Dobřanech u Plzně, zítra se kultuře otevřou brány psychiatrické léčebny v Brně – Černovicích a následující víkend pak festival doputuje do pražských Bohnic.

V Brně se zítra představí řada divadelních spolků ze všech koutů České republiky i ze Slovenska, na jednotlivých pódiích se odehrají mimo jiné i loutková představení či pantomima. Kromě "zdravých" divadelníků čekají diváky ale i představení herců, znevýhodněných v životě postižením; v programu je představení Ze tmy a ticha a také hra v podání Divadla Neslyším. Bohatá je také nabídka hudební scény: hrát a zpívat budou Gulo čar, Vega, Gaia Mesiah, Coccote Minute, Tornádo Lue, Peha a November 2nd.

V "hlavním hnízdě českých bláznů", jak organizátoři přezdívají Psychiatrické léčebně Bohnice v Praze, se pak o víkendu 29. – 30. května "setkají nejbláznivější z bláznivých": Na celkem osmi divadelních scénách, čtyřech hudebních scénách, ve dvou poetických kavárnách a výtvarných dílnách se představí okolo 150 divadelních souborů, hudebních skupin a výtvarníků, lákají organizátoři. Upozorňují, že i když v programu festivalu dominuje divadlo a hudba, je v něm prostor i pro výtvarné umění a další umělecké disciplíny a není opomenuta ani psychiatrie jako taková – v takzvaných psychoterapeutických stanech se návštěvníci mohou seznámit s technikami arteterapie, muzikoterapie nebo třeba dramaterapie za účasti předních odborníků z České asociace pro psychické zdraví.

Festival Mezi ploty, který usiluje o odtabuizování oblasti psychiatrie, je benefiční - účinkující se vzdají honoráře ve prospěch Psychiatrické léčebny Bohnice v Praze, Psychiatrické léčebny Brno - Černovice a Psychiatrické léčebny Dobřany, v nichž se jednotlivé části festivalu odehrávají. Výtěžek ze vstupného bude sloužit k rozvoji kulturních aktivit v rámci jednotlivých léčeben. Záštitu nad třináctým ročníkem festivalu převzala řada významných osobností v čele s ministrem kultury České republiky Pavlem Dostálem.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz