Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nevládní organizace připomínají dvacetiletí černobylské jaderné havárie

22. 4. 2006 - PRAHA [Econnect]

Dne 26. dubna tohoto roku uplyne dvacet let od havárie v černobylské jaderné elektrárně, která se stala smutným mezníkem ve využívání jaderné energie. Memento černobylské tragédie v současných dnech připomínají ekologičtí aktivisté a nevládní organizace v celé řadě zemí včetně České republiky.

„Černobyl je slovo, které bychom všichni nejraději vymazali z naší paměti. Černobylská havárie otevřela Pandořinu skříňku neviditelného nebezpečí a nepojmenovatelných úzkostí v lidských myslích, přičemž většina z nás nyní považuje tuto událost jako něco bezpečně patřící minulosti. Ale odkaz Černobylu bude s námi i našimi potomky po celé generace,“ prohlásil před několika lety generální tajemník OSN Kofi Annan.

Černobylská tragédie po dvaceti letech

Zhodnocení černobylské jaderné havárie s odstupem dvaceti let přinese konference nazvaná Černobyl +20: Vzpomínka pro budoucnost, která se uskuteční od 23. do 25. května v ukrajinském Kyjevě. Bude poukázáno na sociální a ekologické dopady havárie a bude prezentována nová nezávislá studie. Bude se diskutovat o základních rizicích spojených s výrobou atomové energie, jejím využívání a skladování.

Na konferenci se setkají organizace z celého světa, aby iniciovaly společné kroky k udržitelné energetické budoucnosti. Konferenci pořádá Heinrich Böll Stiftung, Ecoclub, Zelení Evropského Parlamentu a další.

Život v černobylské zóně hledáčkem objektivu

Současnou podobu černobylské tragédie se pokusili svými snímky zachytit fotografové Antonín Kratochvíl, Václav Vašků a Martin Wágner. Výstava nazvaná Modlitba za Černobyl začala počátkem dubna v ambitu kláštera na pražském Jungmannově náměstí a potrvá až do 6. května.

Svůj název získala výstava podle stejnojmenné knihy Světlany Alexejevičové, která vedla rozhovory s tisícovkami obětí černobylské tragédie. Podle fotografa Václava Vašků je právě tato kniha inspirovala, aby se stejně jako její autorka pokusili zachytit lidský rozměr tragédie.

Další výstavou, která připomene osudy lidí zasažených jadernou havárií, je cyklus snímků nizozemského fotografa Roberta Knotha nazvaná Oběť č. 000358: zdravotní a sociální důsledky jaderné havárie. Výstava začíná 26. dubna a potrvá až do 4. května v pražské Thámově hale ve Thámově ulici 14.

O den dříve 25. dubna se uskuteční pochod k výročí havárie v Černobylu. Pochod začíná v 15 hodin a sraz je na schodech pod bývalým Stalinovým pomníkem na Letné. Pochod organizuje Greenpeace, přičemž aktivisté ponesou fotografie Roberta Knotha dokumentující utrpení obyvatel postižených jadernou havárií. V 18 hodin pochod skončí na vernisáži výstavy v Thámově hale.

Tato výstava je součástí Knothova projektu série fotografií ze čtyř oblastí bývalého Sovětského svazu zasažených jaderným průmyslem: Černobyl, Majak, Semipalatinsk a Tomsk. Knoth na tomto projektu pracoval od roku 1999 spolu s reportérkou Antoinette de Jongovou. V únoru 2006 získal na World Press Photo speciální cenu v kategorii Portréty za svou unikátní kolekci osudů lidí žijících v okolí Černobylu.

Nová fakta osvětlují důsledky černobylské havárie

V dubnu tohoto roku byla zveřejněna nová studie ruských, ukrajinských a běloruských vědců, která prokázala veliké podcenění zdravotních následků černobylské katastrofy v dosavadních oficiálních odhadech prováděných Mezinárodní agenturou pro atomovou energii. Na vzniku zprávy se podílelo téměř 60 respektovaných vědců. Obsahuje řadu údajů, které nebyly dosud „na Západě“ publikovány.

„Ačkoliv přetrvávají nejistoty ohledně všech důsledků Černobylu, výsledky dosavadních výzkumů (z nichž zpráva vychází) odhadují, že v důsledku havárie došlo a dojde k více než čtvrt miliónu případů rakoviny, z nichž téměř 100 tisíc mělo nebo bude mít smrtelné následky,“ uvedl Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace.

Studii o dopadu černobylské havárie na životy lidí v této oblasti zveřejnila letos v březnu nevládní organizace se sídlem v Bruselu GreenFacts. Zpráva zaznamenává, jak mnoho lidí bylo traumatizováno neštěstím a urychleným vysídlením, které vzápětí následovalo. Lidé z černobylské oblasti zůstávají nadále v obavách o svoje zdraví a vnímají sebe samotné spíše jako bezmocné oběti.

Seminář Černobyl – 20 let po havárii – fakta a souvislosti uspořádalo v únoru tohoto roku sdružení Jihočeské matky ve spolupráci se senátorkou Jitkou Seitlovou, sdružením Zelený kruh a Nadací Heinricha Bölla.

„Následky havárie jsou významné a lze je pozorovat na území Běloruska, Ukrajiny, Ruska, ale i v dalších zemích Evropy. Přesto je v průběhu posledních dvaceti let zřejmá tendence následky zlehčovat či zamlčovat. Občané a politici by měli konečně pochopit vážnost situace, poučit se ze zkušeností dvaceti let po havárii a začít jednat,“ prohlásila Dana Kuchtová z Jihočeských matek.

Aktivisté žádají změny

V souvislosti s výročím tragédie vyzvali nedávno bývalí evropští ministři životního prostředí a hnutí Greenpeace generálního tajemníka OSN Kofiho Annana a šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Mohameda El Baradeie k reformě mandátu agentury.

„Požadujeme, aby byla ze statutu agentury vypuštěna propagace jaderných technologií. Jedině tak se může MAAE stát skutečně neutrálním kontrolním orgánem,“ uvedl bývalý český ministr životního prostředí Ivan Dejmal, který se k výzvě připojil.

Na webových stránkách organizace Wise lze podepsat petici za ukončení využívání jaderné energie. Petice, kterou dosud podepsalo téměř 300 tisíc lidí, je adresována vládám evropských zemí a podporuje jí několik desítek nevládních organizací. Petici lze podepisovat až do konce října tohoto roku.

Další aktivitou, která je namířena proti využívání jaderné energie a je otevřená všem zájemcům, je tradiční běh proti jadernému úložišti. Start bude v neděli 7. května v 9 hodin Na Kuši (samota mezi Rohožnou a Novým Rychnovem). Nejbližší železniční zastávkou je Dolní Cerekev. Na trase běhu budou občerstvovací místa spojené s infostánky.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz