Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Brontosauři vyhlašují soutěž Ekofór 2004

26. 5. 2004 - BRNO [Econnect / Hnutí Brontosaurus]

-foto-
-foto-
Pokud rádi kreslíte, fotíte, zajímá vás příroda a její ochrana a jedli jste vtipnou kaši, pak máte do 21. června možnost posílat své kreslené či fotografické vtipy s tématikou životního prostředí do soutěže Ekofór 2004. U příležitosti svých třicátých narozenin ji pořádá Hnutí Brontosaurus. „Myslíme si, že humor je dobrý způsob, jak zvýšit ve veřejnosti zájem o ochranu přírody," říká organizátorka soutěže.

Ekofór vznikl již v roce 1979, kdy jej vyhlásil časopis Mladý svět ve spolupráci s Brontosaury při Vysokém učení technickém v Brně. Velký ohlas si vyžádal pokračování v následujících patnácti letech. Proslulé se staly výstavy ve skleníku v Brně na náměstí Svobody. „Letos jsme se rozhodli Ekofór obnovit,“ říká organizátorka Radka Jarušková.

Soutěž probíhá ve třech kategoriích: Ještěrka (kreslený vtip dětí do patnácti let), Veleještěr (kreslený ekofór od 15 let) a Lochneska (focený ekofór nebo fotomontáž, věkově neomezeno). Uzávěrka soutěže je 21. června v 1 hod. 56 minut kdy začíná letní slunovrat. Výsledky budou vyhlášeny 18. září na festivalu Dort pro Brontosaura v Telči. Výherce soutěže vybere odborná porota, udělena bude také cena veřejnosti. Na vítěze čekají dle organizátorů hodnotné věcné ceny. Více informací o Ekofóru získáte na jeho stránkách ekofor.brontosaurus.cz. Práce posílejte poštou na adresu: Hnutí Brontosaurus, Michalova 4, Brno 628 00, nebo naskenované na e-mail: ekofor@brontosaurus.cz.

Nejlepší práce bude možné shlédnout v létě v Ekostanu na folkových festivalech, např. na Prázdninách v Telči a Mohelnickém dostavníku. Na podzim se putovní výstava přesune do Brna, Prahy a dalších měst.

O Hnutí Brontosaurus

Výsledky Ekofóru budou vyhlášeny v Telči na víkendovém festivalu Dort pro Brontosaura (17.-19.9.), kterým se chystá Hnutí Brontosaurus oslavit své třicáté narozeniny. Počátky Hnutí Brontosaurus sahají do roku 1974, kdy lidé z Ústavu krajinné ekologie ČSAV přišli s nápadem zapojit i u nás děti a mladé lidi do péče o prostředí, akci začal podporovat časopis Mladý svět a byl to také rok vyhlášený na konferenci OSN jako „Rok ochrany a tvorby životního prostředí 1974“. V Mladém světě v té době působil známý ekolog Josef Velek, který akci podpořil, a také Vladimír Jiránek, který nakreslil známý symbol hnutí - brontosaura. Tak se zrodila Akce brontosaurus se svým heslem "Brontosaurus to nepřežil, protože přerostl své možnosti". Původně jednoroční akce se stala časově neomezeným programem a vzniko tak Hnutí Brontosaurus. Jeho hlavní aktivity - letní tábory s prací pro ochranu přírody či kulturního dědictví, hrami a zaměřením na výchovu k ekologickému myšlení i jednání - Prázdniny s Brontosaurem i Akce brontosaurus - dnes pod názvem Akce příroda se konají dodnes. V HB začínali před rokem 1989 i někteří známí ekologové, kteří pak založili nové organizace.

V rámci Akce příroda jednotlivé základní články pořádají vedle pravidelné činnosti i mimo letní prázdniny víkendové akce pro mladé lidi a pro životní prostředí. Vedle práce, kdy se např. obnovují původní lesy, pomáhá se biozemědělcům, čistí se studánky pro obojživelníky atd., jsou jejich součástí i nejrůznější hry, diskuse, přednášky, tradiční i netradiční sporty, divadlo, setkání se zajímavými lidmi aj. Mezi další akce a projekty Hnutí patří také např. Ekostan s výstavou o Hnutí a problémech životního prostředí, který putuje po letních festivalech některých veletrzích. Základní článek HB Ještěr vydává pro Hnutí a pro veřejnost časopis Ještěr. Základní článek Modrý kámen pořádá řadu víkendových kurzů a akcí a také festival Plumlovský dýchánek - letos třetí divadelně-historicko-hudební setkání na zámku Plumlov.

Hnutí Brontosaurus má dnes více než 30 základních článků HB, které jsou různého zaměření a využívají různé metody práce. Jsou otevřeny všem zájemcům, zejména však mladým lidem ve věku 15-26 let. Na práci s dětmi od 6-15 do let se zaměřují Brontosauří dětské oddíly (BRĎO).

Vedle Hnutí brontosaurus se můžete setkat také s Asociací Brontosaura, která se od Hnutí v průběhu 90. let oddělila. Ta má také několik základních článků po celé republice. Patří mezi ně například Brontosaurus Praha 7 (www.brontosauri.cz), který pořádá intenzivní environmentální kurzy pro lidi od 16 příp. 18 let výše.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz