Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Brně začal Týden pro mentální anorexii a bulimii

17. 5. 2004 - BRNO [Econnect]

Dnem otevřených dveří v občanském sdružení Anabell Brno a také v Poradně podpory zdraví dnes v Brně začal Týden pro mentální anorexii a bulimii. Týden má přispět především ke zvýšení informovanosti veřejnosti o těchto poruchách příjmu potravy a chce také pomoci bořit tabu, které v souvislosti s těmito chorobami obecně panuje a které mnohdy brání nemocným, aby se ke svým potížím a obavám přiznali a vyhledali odbornou pomoc.

"Poruchy příjmu potravy patří mezi závažné problémy současnosti a je více než nutné věnovat jim zvýšenou pozornost. Ukazuje se, že tyto choroby se stávají jedním z nejčastějších a nejzávažnějších onemocnění ve věkové kategorii mezi 13 a 25 lety. Těmito poruchami převážně trpí dívky a mladé ženy, v poslední době však vzrůstá i počet případů poruch příjmu potravy u chlapců a mladých mužů," upozorňuje sdružení Anabell. Jedněmi z nejčastěji se vyskytujících poruch příjmu potravy jsou mentální anorexie a bulimie, obojí provázené a podněcované strachem z tloušťky a nadměrnou pozorností věnovanou vlastnímu vzhledu. Příznaky obou nemocí navíc nemusí být viditelné "na první pohled", což nebezpečnost těchto onemocnění ještě zvyšuje.

Veřejnosti je přitom jakožto ideál krásy stále vnucována taková podoba "štíhlého" těla, která je podle lékařských měřítek již nezdravá: na poslední ročník soutěže o nejkrásnější dívku ČR dokonce odborníci, zabývající se poruchami příjmu potravy, reagovali odesláním dopisu prezidentovi soutěže Miss ČR Miloslavu Zapletalovi. "Trend k mediální propagaci extrémní štíhlosti je natolik znepokojivý, že Vás důrazně žádáme o zvážení způsobu další organizace této soutěže," uvádí se v dopise. Iniciátoři podpisové akce, k níž je možné se připojit na stránkách pppinfo, se chtějí zasadit i o právní úpravu omezující další propagaci štíhlosti, která již splňuje kritéria pro onemocnění anorexií. Jedním z důvodů je i fakt, že anorexie a bulimie postihují dospívající mládež, která je nejcitlivější na tlak medií k nezdravé a zdraví škodlivé štíhlosti.

V rámci Týdne pro mentální anorexii a bulimii organizátoři připravili také výstavu fotografií "Anorexie, bulimie – dvě hluboké propasti" v IBC Brno, ve vybraných brněnských školách pak mohou studenti využít schránky důvěry. Ve středu v 15.30 začne v budově magistrátu na Malinovského náměstí přednáška pro veřejnost, k dispozici je také krizová telefonní linka. Na číslo 602 766 542 se může kdokoli anonymně obrátit se žádostí o radu.

Organizátory akce jsou Zdravotní ústav se sídlem v Brně a občanské sdružení Anabell pro nemocné anorexií a bulimií. Zdravotní ústav nabízí místní programy ochrany a podpory zdraví, provádí také zdravotní výchovu k podpoře a ochraně veřejného zdraví. Navíc poskytuje poradenství v prevenci kardiovaskulárních chorob, při odvykání kouření či snižování nadváhy a také protistresovou poradnu. Spolupořádající sdružení se věnuje primární i sekundární prevenci poruch příjmu potravy. Za tím účelem organizuje svépomocnou terapeutickou skupinu pro nemocné i pro rodiče nemocných, pořádá kurzy a přednášky a prosazuje zvýšení informovanosti o této problematice ve společnosti.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz