Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Horním mlýně můžete v létě hledat alternativy v ekonomii

11. 5. 2004 - PRAHA [Econnect / Sdružení Horní mlýn]

-foto-
-foto-
Musí být ekonomie v rozporu s ekologicky odpovědnější společností? Názor že ano je dosud velmi široce rozšířen. Řada ekonomických myšlenek a proudů - jako např. environmentální či ekologická ekonomie však naopak problémy životního prostředí vnímá a snaží se hledat řešení. Právě těmto otázkám a tématům jako např. externality, ekonomický růst, volný pohyb zboží a kapitálu a problémy s tím spojené, LETS systémy, Fair trade atd. se budou věnovat účastníci z řad studentů ekonomie a dalších oborů, i všichni další zájemci na "Letní škole alternativ v ekonomii". Zúčastnit se můžete i vy! Škola proběhne od 3. do 9. července 2004 v Horním mlýně ve Křtinách u Brna a pořádá ji občanské sdružení Horní mlýn spolu s Centrem pro otázky životního prostředí UK v Praze. Uzávěrka přihlášek je 1. června.

Účastníci školy budou diskutovat s domácími i zahraničními odborníky nad problémy vztahu ekonomie a životního prostředí. Témata letní školy se odvíjejí od znalostí studentů, jak jsou přednášeny u nás na našich vysokých školách. Na začátku budou shrnuty konformní přístupy a hlavní proud - environmentální ekonomie, dále budou následovat přístupy alternativnější, které zahrnujeme do ekologické ekonomie. Environmentální ekonomie problematiku degradace životního prostředí začleňuje do hlavního proudu ekonomického myšlení. Ekologická ekonomie zaštiťuje řadu samostatných ekonomických proudů, které zdůrazňují význam životního prostředí a jeho služeb, které nemohou být nahrazeny "umělými", lidmi vytvořenými statky a službami. Jejich přístup k ochraně životního prostředí i nástroje, které používá, jsou proto radikálnější. Stojí tak sice na okraji hlavního ekonomického proudu, přináší však řadu zajímavých přístupů a témat i pro další směry v ekonomii.

Jednotlivá témata budou probírána nejen teoreticky, ale vždy na ně bude navazovat blok představující konkrétní řešení environmentálních problémů v praxi.

Na programu přednášek a diskusí budou například témata ekonomické nástroje ochrany přírody, ekonomický růst, volný pohyb zboží a kapitálu a možnosti řešení problémů s tím spojených - např. Fair trade a reforma a kontrola mezinárodních finančních institucí. Mluvit se bude také o externalitách a způsobech oceňování netržních statků a přírody, o ekonomických indikátorech - především o ekologické stopě či kritizovaném HDP; o etickém a demokratickém podnikání, kde alternativu mohou představovat tzv. LETS systémy.

Na letní škole vystoupí řada odborníků z ČR - mimo jiné z Centra pro otázky životního prostředí UK v Praze, Vysoké školy ekonomické v Praze či Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, ale i ze zahraničí. Účast přislíbil zástupce z německé organizace TransFair zabývající se fair trade, z české Společnosti pro Fairtrade a rozvojové vzdělávání a odborník z New Economic Foundation z Velké Británie.

Na konci školy se budou účastníci moci zapojit i do místních aktivit sdružení Horní mlýn, mezi které nyní patří především obnova trešnového sadu v Habrůvce. Akce volně navazuje na seminář "Ekonomie, jako by na lidech záleželo", který pořádala jihočeská Rosa v roce 1999.

Občanské sdružení Horní mlýn pořádá různé akce pro veřejnost od roku 2002. Podle členů sdružení byl zatím asi nejvydařenější kurz "Stavění ze slámy X.", který proběhl na podzim 2003 ve spolupráci se sdružením Ekodům. Stavění souviselo s rekonstrukcí domu, na které jeho obyvatelé a zároveň členové sdružení již několik let pracují. Během uplynulých dvou let proběhly také tábory pro maminky s dětmi, seminář o (ne)očkování dětí, vysazování stromů do třešňové aleje, kurs neolitických keramických technik a další. Stále probíhají víkendovky věnované obnově starého třešňového sadu v nedaleké Habrůvce. Táborové setkání pro rodiny s dětmi je plánováno i letos na druhou polovinu srpna. Více informací o sdružení i jeho aktivitách najdete na internetových stránkách www.sweb.cz/hornimlyn.

Více informací o Letní škole alternativ v ekonomii najdete na její internetové stránce www.novaekonomie.info


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz