Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace: GM sója už je za svým zenitem

7. 5. 2004 - PRAHA [EkoList]

Ekologické hnutí Greenpeace v České republice zahájilo další etapu svého tažení proti geneticky modifikovaným organismům. Tentokrát se zaměřilo přímo na obchodní řetězce a potravinářské firmy, po nichž požaduje příslib být "GM-free", tedy nevyrábět a neprodávat potraviny s obsahem transgenních plodin. Většina hypermarketů v ČR to Greenpeace skutečně přislíbila, u výrobců už tak jednoznačná reakce nebyla.

"Pakliže dosáhneme toho, aby na pultech nebyla žádná potravina označená jako GMO, obrátíme svou pozornost na chov dobytka. Budeme tlačit na chovatele, aby změnili svou politiku a orientovali se na domácí sóju, která se každým rokem pěstuje ve větší míře, nebo aby hledali další krmné směsi," říká koordinátorka kampaně Greenpeace proti GMO Magdalena Klimovičová. Zároveň hodlají usilovat o povinné značení i produktů farem (mléko, vejce, maso), kde byla zvířata krmena transgenním krmivem.

Krmení hospodářských zvířat sójou se rozšířilo se zákazem přidávání masokostní moučky do krmiva. Sója je pro dobytek důležitým zdrojem bílkovin. A právě GM sója z Argentiny je významnou součástí krmných směsí pro hospodářská zvířata v Evropě.

Jiné využití geneticky upravené sóji v Evropě je minimální. Smí se užít při výrobě takzvaných aditiv jako je sójový lecitin (přidává se malé množství do cukrovinek a čokolád), případně se může vyskytnout ve stolních olejích, které však procesem výroby upravené geny rozloží tak, že jejich DNA není vystopovatelná.

Greenpeace však doufají, že ani oleje z GM surovin se na českém trhu nebudou časem vyskytovat. Největší český výrobce olejů, SETUZA, prý přislíbil, že se bude orientovat na oleje slunečnicové a oleje z konvenčně pěstované řepky (použití GM řepky není povoleno v celé Unii). Ani sójový olej do krmných směsí podle SETUZY nebude pocházet z transgenní sóji, ale z tuzemské produkce.

Magdalena Klimovičová se domnívá, že geneticky upravená sója by se neměla nabízet českému spotřebiteli také proto, že její pěstování už nyní provází rezistence plevelů na vyvinutý totální herbicid (případně na jeho odvozeniny), a farmáři se proto uchylují k použití většího množství tohoto postřiku. "Ani pro Monsanto to nemohlo být překvapení, z logiky přírodních procesů je to dané. Bohužel k herbicidům tolerantní plodiny vyčerpaly svůj potenciál," tvrdí Klimovičová.

V případě Bt kukuřice však její postoj není tak rezolutní: "Bt plodiny zatím splňují požadavky, které na ně byly kladeny, ovšem pokud je dodržena přísná metodika jejich pěstování. Proto si je může dovolit jen farmář, který pěstuje plodinu na velké ploše a zároveň je dostatečně erudovaný, aby byl schopen tuto složitou metodiku použít."

Greenpeace protestují proti využití GMO v zemědělství, nikoli však při výrobě léků, vakcín, farmaceutických či kosmetických výrobků. V zemědělství se domnívají, že stále není dostatečně prozkoumán dopad GM plodin na životní prostředí a poukazují na výzkumné studie, které prokázaly snížení množství plevelů a hmyzu v okolí pokusných polí s GM plodinami.

Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.


Iva Nachtmannová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz