Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Den Země je opět tady

19. 4. 2006 - PRAHA [Econnect]

-foto-
-foto-
Po celé České republice probíhají, nebo jsou chystány, oslavy u příležitosti sobotního Dne Země - 22. dubna. Na pestré škále akcí se tradičně podílejí jednotlivci, občanská sdružení, školy, muzea, radnice a státní orgány, ale přidávají se například politické strany a církve. Ve světě se připomíná význam životního prostředí pro lidské zdraví a černobylská havárie.

S oslavami Dne Země v České republice začaly ekologické nevládní organizace v roce 1990, kdy se poprvé stal také celosvětovým svátkem. Dnes už nebude úplně jednoduché najít vesnici, která by se alespoň nějakým způsobem nepřipojila. Prostřednictvím úřadů, škol, občanských iniciativ či místních knihoven proniká bez jakékoli centrální organizace tato novodobá tradice čím dál víc mezi veřejnost. Za Den Země jsou slouženy mše. Den Země oslavují skauti soutěžemi, turisté na výletech. Mladí příznivci politických stran uklízejí černé skládky. Spalovna pořádá den otevřených dveří. Den Země se postupně stává mainstreamovou záležitostí a vytvořit úplný přehled akcí jen v České republice je prakticky nemožné.

Několik desítek akcí probíhá jen v rámci kampaně Národní sítě zdravých měst, kde se k letošním oslavám připojilo 28 členů.

V Praze proběhnou velké celodenní akce pro děti i dospělé tuto sobotu na Toulcově dvoře, v Centrálním parku Lužánky v Praze 1 a na letišti Točná v Praze 12. Hlavní město Praha připravilo kampaň ke třídění odpadů, která bude v několika infostáncích, výuka třídění odpadu proběhne dokonce v historické tramvaji.

Tradiční a jednou z největších akcí jsou Ekologické dny Olomouc (EDO). Probíhají již od počátku tohoto týdne, kdy je zahájil varhanní koncert. Jejich součástí bude až do 3. května především řada besed a diskusí, koncertů, výletů, projekcí filmů a výstav. Vyvrcholí 1. května tradičním ekojarmarkem na Horním náměstí v Olomouci, který bude doplněný po celý den koncerty. Na tzv. ministerském potlachu v pondělí 24. 4. si bude současný ministr se svými bývalými kolegy klást otázky "Je ekologická krize řešitelná politicky? Nebezpečí postdemokracie?". Celé letošní EDO mají motto: "Pochybnosti o smyslu - smysl pochybností, krajina jako prostor imaginace." Na své si zde rozhodně přijdou příznivci intelektuálních debat i rockové hudby.

Přehled alespoň jakéhosi základu akcí k letošnímu Dni Země najdete v našem Kalendáři akcí občanského sektoru.

Den Země ve světě

Tento svátek každoročně slaví ve více než stopadesáti zemích světa přibližně dvě stě milionů lidí. Vznikl jako spontánní studentské hnutí v roce 1970 ve Spojených státech amerických. Od počátku devadesátých let se k němu již běžně připojují politici, vědci i mezinárodní instituce, mimo jiné UNESCO.

V Německu vyhlásil prezident národní komise nevládní organizace Earth Day International Thomas Dannenmann heslem letošního svátku "Pohněme se a udělejme něco pro zdravější životní prostředí". V souladu s tímto mottem probíhá řada akcí, která má upozornit na souvislost mezi znečištěním prostředí a vznikem nemocí, ale také přivádí lidi ke sportu a zdravějšímu zdravotnímu stylu. Ve Frankfurtu se například koná lékařská konference o souvislostech mezi onemocněním diabetem typu 2 a znečištěním životního prostředí.

Ve Spojených státech amerických je Earth Day od roku 1990 prohlášen za národní den životního prostředí a účastnit se ho patří k dobrému tónu. Existují internetové stránky www.earthday.gov, s příponou adresy vyhrazené vládním institucím. Prezident George Bush podle těchto stránek uklízel loni společně s dalšími dobrovolníky v národním parku na Floridě, přičemž prohlásil: "Teprve zde vidíte, jak důležité je chránit mokřady pro stopadesát druhů ptáků a další ohrožená zvířata."

Nejen v České republice se letos také Den Země připomíná v souvislosti s dvacátým výročím havárie atomové elektrárny v Černobylu. Skupina organizací (např. Nadace Heindricha Bolla) pořádá 23. - 25. dubna v Kyjevě konferenci pod názvem Černobyl +20: Vzpomínka pro budoucnost.

Deset rad, jak se může každý připojit nejen ke Dni Země 2006, vytvořila organizace World Wilde Fund (WWF). Patří sem zejména "staré známé" možnosti úspor, jako je používání kancelářského papíru z obou stran, zhasínání a šetření vodou. Z jejich stránek můžete také svým přátelům poslat Earth Day pohlednici. A skutečně každý může šetřit elektrickou energii, když po ukončení práce vypne svůj počítač.


Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

25. 4. 2006
25. 4. 2006
Michal

O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz