Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Lidovci a starostové zmrazili rozšíření zonací a správní řízení o managementu v Národním parku Šumava

13. 4. 2006 - [Econnect]

Přestřelka mezi KDU-ČSL a Hnutím Duha se rozpoutala po včerejším setkání ministra Ambrozka, předsedy lidovců Kalouska, starostů šumavských obcí a ředitele Národního parku Šumava. Tam se jadnalo o vyhovění požadavkům starostů obcí na zastavení správního řízení o managementu ve druhých zónách a rozšíření prvních zón. V průběhu dneška si ekologičtí aktivisté a politici vyměňovali názory na způsob ochrany šumavských lesů.

Včera večer se v obci Modrava sešli předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, ministr životního prostředí Libor Ambrozek, lidovecký krajský radní Jiří Netík, starostové obcí v Národním parku Šumava a ředitel národního parku Alois Pavličko. Starostové zde předložili desatero požadavků na změnu postupů správy národního parku. Podle zprávy KDU-ČSL se účastníci shodli, že bude přerušeno řízení o zásahu proti škůdcům ve druhých zónách parku a nebude provedeno rozšíření prvních zón bez souhlasu obcí. "Ministerstvo nyní přeruší řízení o managementu ve druhých zónách parku a nadále budeme jednat s obcemi o změně zonace. Naším cílem je domluvit se s obcemi na takové podobě národního parku, která bude respektovat všechna mezinárodní kritéria pro takto unikátní území," uvedl dnes Libor Ambrozek.

Otázkou je, zda mohl ministr přislíbit zastavení správního řízení, což mu právně nepřísluší. Prvostupňovým orgánem je v tomto řízení totiž samotné ministerstvo a ministr podle zákona plní úlohu odvolacího orgánu. Jaromír Bláha z Hnutí Duha kritizuje také faktické důsledky včerejší dohody: "Národní park se vrací do momentu, kdy na ministerstvo životního prostředí nastoupil Libor Ambrozek. Jediným rozdílem je jméno ředitele. Navíc je to neuvěřitelný postup. Tři politici jedné strany se sejdou a bez konzultace s příslušnými úředníky rozhodnou, že přeruší oficiální správní řízení na nezávislém státním úřadě, do kterého nikdo z nich – ani ministr – nemá pravomoc mluvit. Je to bezprecedentní zásah politické strany do exekutivy.“

Hnutí Duha dnes obvinilo Miroslava Kalouska, že chce "holé, vykácené kopce v národním parku" a svou politikou směřuje k vyřazení Šumavy ze skupiny mezinárodně uznávaných národních parků. "Nechápu, proč chce Hnutí Duha upřít místním samosprávám obcí právo rozhodovat o jejich krajině," kontroval ve svém prohlášení Miroslav Kalousek.

Podle původního plánu mělo letos dojít k rozšíření a zcelení nejcennějších prvních zón národního parku na dvacet procent jeho plochy a do roku 2010 až na třicet procent.


Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz