Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mirror: Britům ubírá znečištění ovzduší osm měsíců života

13. 4. 2006
Jan Šatoplet [EcoMonitor] -


Podle poslední britské vládní studie způsobují chemikálie a prachové částice lidem zdravotní problémy. Každému občanovi Velké Británie ubírá znečištění ovzduší osm měsíců života. Informuje o tom britský server Mirror.

Benzen z paliva způsobuje rakovinu. Kysličník siřičitý a oxid dusnatý z továren a automobilové dopravy zapříčiňují plicní a srdeční poruchy. Drobné částečky sazí, prachu a špíny v ovzduší mají svůj podíl na dýchacích obtížích.

Zpráva nazvaná Strategie kvality ovzduší dále uvádí, že ministři ovzduší dostatečně nechrání. "Odhadujeme, že by míra znečištění naměřená ve Velké Británii v roce 2005 mohla zkrátit průměrnou délku života obyvatel o osm měsíců," cituje Mirror studii.

Podle organizace Friends of the Earth by kvalita ovzduší mohla být lepší než v devadesátých letech minulého století. Problém vidí ve stále vysokých úrovních emisí, které britská vláda toleruje. "Vláda neplní sliby omezit emise z dopravy, to pak vede ke snížení průměrného věku obyvatel. Emise zároveň přispívají ke globálnímu oteplování, a tak se dotýkají životů všech lidí," tvrdí organizace.

Výzkumníci potvrdili, že od roku 1997 došlo ke snížení znečištění, další pokles by měl v budoucnu následovat. V rámci celostátní diskuze přiznal ministr životního prostředí Ben Bradshaw, že znečištění ovzduší představuje veliký problém. "Je třeba zasáhnout, problém se neřeší tak rychle, jak by měl. Znečištění ovzduší stále negativně ovlivňuje zdraví lidí a stav životního prostředí," přiznal. Bradshaw promluvil na zasedání v Hammersmithu v západním Londýně a vyzval politiky i veřejnost k širší diskuzi o problému znečištění.

Podle nynějších odhadů by mohla opatření, jako je omezení emisí z automobilů podle evropských standardů, případně snížení emisí z průmyslu a lodní dopravy, snížit dopad na průměrnou délku života z osmi na pět měsíců života k roku 2020. Ministerstvo hodlá zveřejnit přesný plán na zlepšení situace do konce roku.

Podle článku Boba Robertse publikovaného na serveru Mirror.co.uk 6. 4. 2006

Jan Šatoplet

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

14. 4. 2006
:o)Stin

-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
Související odkazy
  • Friends of the Earth
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz