Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dárcovské SMS slaví dvouleté výročí

12. 4. 2006 - PRAHA [Fórum dárců/Econnect]

Letos v dubnu uplynou právě dva roky, kdy byla odeslána historicky první dárcovská SMS v rámci sbírky Pomozte dětem. Za ty dva roky bylo odesláno zhruba 4,3 milionu DMS na podporu nejrůznějších neziskových organizací, což vyjádřeno ve finančních prostředcích představuje více než 116 milionů korun poukázaných na projekty pomoci potřebným.

"Před dvěmi lety se jednalo o světovou premiéru a do této doby je Česká republika jediná, kde je možnost využít tento výkonný systém pomoci potřebným. Přispívání prostřednictvím dárcovských SMS je velice oblíbené. Každý, kdo posílá sms zprávy, může jednoduše přispět na dobrou věc," konstatuje Pavlína Kalousová, výkonná ředitelka Fóra dárců.

O tom, jak rychle DMS vyzískala sympatie veřejnosti v ČR svědčí i výsledky ankety provedené Fórem dárců. Cílem ankety bylo zjistit, jakou formou lidé nejčastěji přispívají na dobrou věc. Výsledky potvrzují jasnou roli favorita právě systému DMS. V kategorii "přispívám formou finanční pomoci" 92 % odpovědí znělo využitím DMS, bankovním převodem 13 %, složenkou a trvalým příkazem 3 %.

Mezi nejčastěji zmiňované přednosti celého systému pomoci patří jednoduchost, operativnost a transparentnost. "Pro potřeby DMS byl zřízen transparentní účet vedený u eBanky, kde je možné sledovat tok peněz od mobilních operátorů směrem k organizacím," vysvětluje Pavlína Kalousová.

"Jsme si vědomi, přísloví kdo rychle dává, dvakrát dává, proto je systém DMS nastaven tak, aby mohl rychle reagovat i v případech náhlých přírodních a humanitárních katastrof. Tato operativnost ve spojení se solidaritou lidí v ČR, ve svém důsledku například znamená, že k dnešnímu datu na pomoc lidem postiženým současnou povodní bylo prostřednictvím 72 tisíc sms zpráv ve tvaru DMS POVODNĚ 2006 poukázáno téměř 2 miliony," uvádí Pavlína Kalousová.

Systém DMS je projekt občanského sdružení Fórum dárců a Asociace provozovatelů mobilních sítí, který zastupuje všechny tři tuzemské mobilní operátory. Na základě spolupráce všech zúčastněných stran s Ministerstvem financí se podařilo, dosáhnout velkého úspěchu. Od 1. ledna 2006 jsou dárcovské sms zprávy osvobozeny od DPH.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz