Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

CBS: Amazonské pralesy hoří kvůli McDonald's, tvrdí Greenpeace

11. 4. 2006 - PRAHA/RIO DE JANEIRO [EcoMonitor]

Minulý týden obvinila organizace Greenpeace řetězec restaurací McDonald's, že významně přispívá k ničení deštných pralesů v Amazonii. Důvodem má být pěstování sójových bobů, které se používají jako krmivo pro drůbež. Její maso nakonec končí na pultech restaurací po celé Evropě, píše internetové zpravodajství CBS News.

Ve zprávě nazvané "Vyjídání Amazonie" (Eating up Amazon) Greenpeace tvrdí, že sójové boby pěstované na polích, které vznikly nelegálním vykácením pralesa, prodávají zemědělci řetězci McDonald's, stejně jako řadě dalších restaurací a supermarketů v celé Evropě. "Obří firma, jako je McDonald's, ničí amazonské pralesy kvůli levnému masu. Pokaždé, když si koupíte jejich kuřecí sendvič, kupujete si kus amazonského pralesa," řekl CBS Gavin Edwards, britský aktivista Greenpeace.

Keith Kenny, manažer McDonald's pro kvalitu výrobků, odpověděl, že společnost na základě zprávy Greenpeace zahájila vyšetřování. "Ve zprávě se ale hovoří o dalších více než třiceti řetězcích restaurací a rychlého stravování po celé Evropě," píše Kenny v emailové odpovědi. Podle něj bere evropská sekce McDonald's tyto problémy velice vážně a snaží se dělat všechno pro to, aby společnost fungovala ekologicky zodpovědně a aby její nákupní politika nutila dodavatele k zodpovědnosti.

Pěstování sóji v oblasti amazonského deštného pralesa v několika posledních letech narostlo obrovským způsobem. Jednak kvůli mezinárodní poptávce, jednak v souvislosti s vývojem druhu sójových bobů, který je možné pěstovat na zdejší neúrodné půdě a nevadí mu prudké slunce. Podle ekologických aktivistů úspěch pěstování sóji mnohonásobně zrychlil mýcení džungle. Dobytkářské farmy totiž prodávají svoje pastviny zemědělcům, a pak kácejí nové plochy pro stáda. Pokácené dřevo navíc výhodně prodají dřevařským firmám. Greenpeace tvrdí, že většina produkce sóji z této oblasti je nelegální, protože přísná ekologická opatření ukládají vlastníkům lesů, aby 80 % plochy porostů zůstávalo nedotčených.

Zpráva Greenpeace je výsledkem ročního šetření, při kterém se použily satelitní snímky amazonského pralesa, letecké sledování oblasti, studium dříve nezveřejněných vládních dokumentů a pozemní pozorování putování sójových bobů až ke konečnému zákazníkovi. "Sledovali jsme, jak náklad z farem putuje do skladů, odtud řadou lodí do Liverpoolu a nakonec na kamiónech až k firmám chovajícím kuřata pro společnost McDonald's," sdělil Gavin Edwards. Podle něj končí většina amazonské sóji u evropských a čínských zákazníků, zatímco USA vypěstují této plodiny dostatek pro vlastní trh.

Deštný prales v Brazílii pokrývá 60 % rozlohy státu, podle odborníků bylo zničeno již asi 20 % z 4,1 milionu čtverečních kilometrů porostů. Navíc vypalování lesů je významným zdrojem skleníkových plynů. Brazílie přispívá ročně asi 370 miliony tun skleníkových plynů, což představuje 5,4 % celosvětového objemu.

Podle článku CBS NEWS 6. 4. 2006.


Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz