Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Byla založena Evropská unie hluchoslepých

29. 4. 2004 - PRAHA [Můžeš]

V dánském městě Fredericia se konala dvě důležitá setkání – pátá konference hluchoslepých lidí Evropské unie nevidomých (the 5th EBU Deafblind Conference) a ustavující setkání Evropské unie hluchoslepých – EDBU (the Founding of the European Deafblind Union – EDBU). Obě události jsou významným mezníkem v procesu emancipace hluchoslepých lidí.

Cílem konference EDBU bylo navrhnout, shrnout a ukázat široké veřejnosti, vládám a mezinárodním organizacím způsoby, jak optimálně řešit problémy lidí postižených hluchoslepotou. Téma konference bylo vyjádřeno názvem „Nezávislost a rovnost hluchoslepých lidí – práva hluchoslepých lidí a odpovědnost státu“. Tomu odpovídal obsah příspěvků, které byly na konferenci předneseny (například Základní potřeby hluchoslepých lidí v moderní společnosti, Hluchoslepí a legislativa: práva hluchoslepých lidí a odpovědnost států...). Na přednášky navazovaly pracovní skupiny, tzv. workshopy.

Na základě doporučení a závěrů z diskusí v jednotlivých pracovních skupinách účastníci konference přijali rezoluci, ve které zástupci hluchoslepých požadují od všech vlád v Evropě:

• aby uznaly hluchoslepotu jako jedinečné postižení;
• aby uznaly, že všechny osoby s hluchoslepotou jsou osobami majícími právo na plné zapojení do všech oblastí společnosti počítaje v to vzdělání, informace, komunikaci, zaměstnávání, sociální a politický život;
• aby zajistily kvalitu života, sociální začlenění, příležitosti k zaměstnání, mobilitu a plnoprávné zapojení všech hluchoslepých lidí tím, že budou poskytovat všechny nezbytné služby počítaje v to kvalitní speciální vzdělávání, kvalifikované tlumočníky, osobní asistenty a průvodce, rehabilitaci, přístupné informace, plnoprávný přístup ke všem zřetelům informační společnosti, komunikaci přístupnou každé hluchoslepé osobě v úpravě a jazyce, jaké potřebuje, poskytování technických kompenzačních pomůcek, pomocná a přizpůsobená zařízení, přístupnost celého životního prostředí;
• aby zajistily zákonný základ pro nezbytná opatření a služby a aby právě tak zajistily, že vývoj a poskytování služeb budou probíhat v partnerství a dialogu s hluchoslepými osobami a jejich organizacemi.

Schválením tohoto usnesení skončila konference. Setkání hluchoslepých lidí ve Fredericii ale pokračovalo dalšími jednáními. Uskutečnil se zakládající sjezd Evropské unie hluchoslepých a hned poté zakládající První valné shromáždění Evropské unie hluchoslepých.

Založením Evropské unie hluchoslepých se dovršila jedna etapa evropského emancipačního hnutí hluchoslepých lidí. Práce tím ale nekončí. Nyní nastal čas dalšího rozvíjení, postupného rozšiřování a prohlubování. Odhodlání hluchoslepých lidí pokračovat se zrcadlí mimo jiné i v rozhodnutí, že druhé valné shromáždění Evropské unie hluchoslepých se bude konat spolu s šestou evropskou konferencí hluchoslepých lidí v roce 2007 v Chorvatsku.


Jan Jakeš, VIA – Sdružení hluchoslepých

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Internetové tipy Econnectu

Blind Friendly Web: přehled stránek přátelských k nevidomým uživatelům.
Internet proti rasismu
IT právo: informační server o internetovém a počítačovém právu
Itrain-online: portál školících materiálů v oblasti využití internetových technologií v občanském sektoru
Rapid Response Network: asistence s mirrorováním ohrožených stránek

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz