Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Praze žijí tři tisíce lidí bez přístřeší

22. 4. 2004 - PRAHA [Radio Praha]

3096 osob, to je výsledek sčítání bezdomovců, které proběhlo letos v únoru na území Prahy. K dispozici je tedy první konkrétní a prokazatelný údaj, až dosud se o počtech lidí bez přístřeší v Praze jen spekulovalo. Sčítání bezdomovců v Praze bylo vůbec první v zemích někdejšího východního bloku.

Samotné sčítání proběhlo 19. února mezi osmou a desátou hodinou večer. Jaký byl výsledek? To je otázka pro jednoho z organizátorů projektu Ilju Hradeckého ze sdružení Naděje.

"V průběhu sčítání jsme se setkali s 3096 lidmi, které jsme identifikovali jako bezdomovce. Jednak byli na veřejných prostorách, v místech určených pro bezdomovce, počet byl doplněn o údaje z institucí a míst, kam se sčítací komisaři nedostali. Zjistili jsme, že 14% bylo žen a 86 % mužů, muži byli nejčastěji ve věku od 25 do 60 let. Z jiných údajů máme zjištěno, že jedním vrcholem věkové křivky je věk kolem 50 let a druhý kolem 30, což je novinka."

Kolik bylo v letošní zimě pro tyto lidi míst?

"Celkem asi 700, ten poměr mezi počtem lidí na ulici a počtem lůžek pro ně je asi 3:1. Optimální by bylo, kdyby ti lidé nemuseli nocovat v tramvajích."

Zmíněné počty lidí bez přístřeší se týkají pouze Prahy. V jiných městech České republiky takový projekt zatím nechystají. Zástupci sdružení poukazují na to, že v zahraničí provádí census stát, v Praze to byli dobrovolníci. Více Stanislav Fiala z Arcidiecézní charity Praha:

"Toto sčítání vzniklo na popud zespoda, z organizací, které se s bezdomovci pracují. Pokud se i v jiných městech takové organizace spojí a uspořádají to co my, je to možné. Logičtější by bylo ale kdyby to bylo naopak, Kdyby takový projekt vznikl na popud města, magistrátu a tyto instituce na tom jen participovaly."


Jaromír Marek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz