Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Stan za práva zvířat ode dneška v centru Brna

19. 4. 2004 - PRAHA, BRNO [Econnect]

Celodenní projekce dokumentárních filmů, výstavy o pokusech na zvířatech, kožešinových farmách či podmínkách chovu hospodářských zvířat, ochutnávka veganských jídel a velké množství informačních materiálů: taková je nabídka Stanu za práva zvířat, který ode dneška do čtvrtka bude stát na brněnském náměstí Svobody. Sdružení Svoboda zvířat tak chce informovat veřejnost před nadcházejícím Světovým dnem laboratorních zvířat, který připadá na 24. duben.

Velký informační stan bude po celé čtyři dny stát na náměstí u příchodu z České ulice. "Stan se poprvé otevře pestrou ochutnávkou veganských, tedy čistě rostlinných jídel, která začne v pondělí ve 14 hodin," upřesňuje aktivista Svobody zvířat Petr Schmied. Lidé se s tématy týkajícími se práv zvířat budou moci seznámit nejen na místě, ale i z informačních materiálů, které aktivisté nabízejí – z letáků, brožur, knih či videokazet; na adrese www.svobodazvirat.cz/pokusy byly navíc zprovozněny nové stránky, které obsahují nejen kritiku současné situace, ale nabízí i alternativy.

Nebude chybět ani pozvánka na sobotní pochod "Za nahrazení pokusů na zvířatech": protestní akce se uskuteční 24. dubna v Praze a pochod vyrazí ve tři hodiny odpoledne ze Staroměstského náměstí. Protože má upozornit zvláště na pokusy na zvířatech ve vzdělávání, bude pochod ukončen před ministerstvem školství. "V České republice je na pokusné účely každým rokem použito přibližně čtvrt milionu zvířat. Vládní zástupci se snaží veřejnost přesvědčit, že toto číslo je minimální možné, že oblast pokusů na zvířatech je ve srovnání s Evropskou unií dostatečně právně ošetřena a že již pro takzvaná laboratorní zvířata v podstatě nic více podniknout nelze. To však není pravda," tvrdí Svoboda zvířat.

Utrpení zvířat – přináší nám vlastně něco?

Podobný postoj k oblasti zaujímá i Nadace na ochranu zvířat. "Pokusy způsobují zvířatům obrovské utrpení a stres a jejich přínos není natolik jasně pozitivní a jednoznačný, aby mohly být ospravedlněny. Za naprosto nepřijatelné považujeme ty pokusy na zvířatech, které neznamenají žádný skutečný přínos pro člověka a často slouží jen komerčním účelům a zájmům, například vývoj stále nových a nových čistících a pracích prostředků, nových látek pro použití v průmyslu, zemědělství a podobně," uvádí nadace. "Považujeme také za neetické, aby zvířata trpěla kvůli zkoumání a léčbě nemocí, které si člověk často způsobuje sám kouřením, přejídáním se a obecně nezdravým životním stylem."

Podle údajů Nadace na ochranu zvířat jsou v České republice nejčastěji "používány" myši, potkani, morčata, prasata, skot, psi, kočky a opice. "Počet zvířat použitých k pokusům na celém světě je obtížné určit, protože mnohé státy nevedou přesné statistiky, avšak odhaduje se na sto milionů zvířat ročně. Ačkoli se počet zvířat využitých pro pokusy v ČR může zdát velmi malý, a tudíž nevýznamný, je nutno mít na paměti – zvláště ve chvíli, kdy stojíme na prahu Evropské unie – že my všichni jsme spotřebitelé, kteří živí mezinárodní společnosti, producenty chrlící na evropský trh množství výrobků, jejichž vývoj a testování se neobešlo bez strádání pokusných zvířat," varuje nadace.

Ochránci zvířat vítají posun, ke kterému v některých oblastech týkajících se testování na zvířatech došlo. Omezuje se testování kosmetických výrobků – novela zákona na ochranu zvířat z letošního roku přinesla zákaz provádění pokusů za zvířattech za účelem vývoje nebo zkoušení kosmetických látek a přípravků. Zároveň vznikla Platforma České republiky pro alternativy k pokusům na zvířatech, česká odnož evropské ECOPA, která usiluje o omezení "spotřeby" pokusných zvířat zaváděním alternativ. Do zmíněné novely ale nebyla zahrnuta ustanovení, která by zakazovala testování čistících prostředků či tabákových výrobků, neumožňovala provádění pokusů, k nimž existuje alternativní metoda bez použití zvířete, případně omezila provádění pokusů na primátech.

Ochránci: alternativy jsou možné a jsou v zájmu lidí

"Jsme přesvědčeni o nezbytnosti nahrazení experimentů na zvířatech. Alternativní metody bez použití zvířat jsou často levnější, více etické a hlavně bezpečnější pro člověka," říká Lenka Hecová, koordinátorka kampaně Svobody zvířat Za nahrazení pokusů na zvířatech. Podle ní bychom se tak nemuseli stále znova setkávat s tragickými následky užívání léků: prostředek na pročištění Mexaform zapříčinil ochrnutí nohou u více než dvou set tisíc lidí, Eraldin způsoboval slepotu, Tuberculin vyvolával u lidí tuberkulózu, za oslepnutí či obrnu tisíců lidí způsobil zase přípravek Clioquinol. "I racionálně smýšlející zastánce pokusů na zvířatech musí uznat, že velká část pokusů na zvířatech prováděná i v rámci tak obhajovaných oborů, jako jsou farmakologie či lékařství, je naprosto zbytečná. Na pultech lékáren jsou tisíce léků, z nichž drtivá většina není nezbytná pro zdraví člověka – jedná se o pouhé komerční kopie už existujících léčiv, u nichž jsou již dlouho známy účinky a dávkování. Zvířata použitá na výrobu těchto léků tedy padla naprosto zbytečně, pouze pro větší zisk farmaceutických firem," upozorňují aktivisté.

Podle informací Svobody zvířat je v rámci resortu ministerstva školství v České republice při experimentech ročně použito přibližně 45 tisíc zvířat – tedy asi jedna šestina z celkového počtu pokusných zvířat. Část z toho přímo v rámci výuky – v pokusech prováděných studenty. "Oproti západoevropským univerzitám jsou u nás studenti lékařských, farmaceutických, veterinárních a jiných fakult podobného zaměření v naprosté většině případů nuceni k provádění pokusů na zvířatech," říká Petr Schmied. Upozorňuje, že pokusy na zvířatech ve vzdělávání lze naprosto bez problémů nahradit alternativními metodami, které studentům poskytnou daleko více informací o problému než samotný pokus na zvířeti – na trhu jsou dostupné například počítačové simulace. Od využívání zvířat už v Evropě ustoupily stovky škol, kde se studenti bez problémů učí pomocí metod, díky kterým zvířata umírat nemusí.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz