Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Výtvarná soutěž míří proti lovu tuleňů pro kožešiny

7. 4. 2006 - PRAHA [Econnect / Svoboda zvířat]

Ochrana tuleňů lovených pro kožešiny je hlavním tématem výtvarné soutěže Design Against Fur (DAF), kterou pořádá již čtvrtým rokem Fur Free Aliance a v České republice ji organizuje Svoboda zvířat. DAF je mezinárodní výtvarnou soutěží v navrhování plakátů a v letošním roce její téma inspirovalo vybíjení tuleňů pro potřeby oděvního průmyslu. Do soutěže se přihlásilo celkem 70 studentů z celé České republiky.

"Cílem soutěže DAF je upozornit veřejnost, že za kožešinovým průmyslem se skrývá mnoho krutostí. Ať už je zvíře uloveno, vychováno na kožešinové farmě nebo zabito na ledu, faktem zůstává, že nesnesitelně trpí pro nepotřebné produkty a jejich průmysl," uvedla Slabá.

Designem proti zbytečné krutosti

Oproti minulým letům byly kromě vysokých škol do soutěže zahrnuty též střední školy, které o ni projevily velký zájem. Plakáty českých studentů budou k vidění v průběhu června na internetových stránkách Svobody zvířat. V červnu též budou známy výsledky evropského kola soutěže. Během září pak proběhne speciální celosvětové kolo, ve kterém si zvolí svůj nejoblíbenější návrh mezinárodní veřejnost.

V roce 2006 se soutěží v následujících regionech: Austrálie a Asie, Kanada, Evropa, Rusko, Velká Británie a Irsko, USA. Vítězové těchto kol se utkají ve finálovém mezinárodním kole, kde budou soutěžit o hlavní cenu, jež činí 5 000 dolarů v hotovosti. Z evropského regionu postoupí do celosvětového kola tři nejúspěšnější. Evropská první cena představuje 1000 EUR.

"V posledních třech letech kanadská vláda povolila odlov téměř milionu tuleňů, přičemž 97% zabitých tuleňů bylo mladší 3 měsíců, většina z nich byla mladší než jeden měsíc. Mnoho lidí ani netuší, že komerční lov tuleňů pokračuje až dodnes," konstatuje Lucie Slabá koordinátorka soutěže DAF v ČR. Právě na konci března byla zahájena letošní "lovecká sezóna".

Jatka na ledě

Každým rokem veterináři, novináři, vědci a ochránci zvířat bedlivě sledují situaci okolo komerčního lovu tuleňů. Jejich výpovědi hovoří o nepřijatelné krutosti, včetně probodávání a odtahování ještě živých a při vědomí držených tuleňů na hácích, zraněných tuleňů ponechaných v nesnesitelných bolestech nebo stahování tuleňů z kůže zaživa.

Tato fakta potvrzuje i zpráva skupiny nezávislých veterinářů z roku 2001. Tito vědci dospěli k názoru, že lov tuleňů způsobuje nepřijatelné utrpení. Ve své zprávě též uvedli, že ve 42% případů, které zkoumali, jsou tuleni stahováni z kůže zaživa.

Tuleni jsou loveni primárně pro jejich kožešinu, se kterou se legálně obchoduje v Evropě, Rusku, Číně a dalších částech světa. V USA je nelegální zabíjet mořské savce nebo obchodovat s jejich produkty (tak stanovuje "Marine Mammal Protection Act"-Zákon na ochranu mořských savců).

Proto se v USA neprodávají žádné produkty z tuleňů. Mimo USA se však tulení kůže používá na výrobu módních doplňků, a sice za použití nových technik, jejímž prostřednictvím se vyprodukují daleko lehčí a "dokonalejší" produkty, tím pádem jsou tyto výrobky hodnotnější a cennější.

Protesty jsou stále silnější

Opozice proti lovu tuleňů, jak v domácím, tak v celosvětovém měřítku, je však stále silnější a vlády po celém světě postupně přistupují na zákaz obchodu se všemi tuleními produkty. Kanadský lov tuleňů je nejrozsáhlejší na celém světě, neboť v Kanadě se uloví až sedmkrát více tuleňů než v ostatních částech světa. Právě dodávka kanadských tuleních kůží podporuje mezinárodní obchod s těmito produkty.

Do kampaně proti komerčnímu lovu tuleňů v Kanadě se už v polovině sedmdesátých let jako jedna z prvních organizací aktivně zapojila mezinárodní organizace Greenpeace. Od té doby skupiny jako International Fund for Animal Welfare a řada dalších organizací vedou své vlastní kampaně proti vraždění tuleňů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

9. 4. 2008
9. 4. 2008
9. 4. 2008

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz