Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Komise: Nová směrnice o mýtném odlehčí nejen dálnicím

5. 4. 2006 - PRAHA/BRUSEL [Ekolist]

-foto-
-foto-
Rada ministrů EU schválila dodatky Evropského parlamentu k tzv. směrnici Eurovignette, čímž ukončila přípravy nového unijního režimu zpoplatnění silnic. Tato legislativa má povzbudit členské státy Unie, aby zahájily výběr mýtného a poplatků, které umožní zlepšit regulaci nákladní dopravy, snížit znečištění a vytvořit fondy pro investice do nové dopravní infrastruktury.

"Vítám přijetí směrnice, která byla předmětem tvrdých diskusí mezi členskými státy a Parlamentem. S možností diferencovaného placení a zavedení ´mýtných přirážek´ tento nový rámec představuje hlavní krok k spravedlivějšímu a efektivnějšímu zpoplatnění dopravní infrastruktury," řekl místopředseda Komise Jacques Barrot, odpovědný za dopravní politiku.

Text nové směrnice doplňuje směrnici Eurovignette z roku 1999 (1999/62/EC), která se týkala pouze těžkých nákladních dopravních prostředků a jen určitých typů infrastruktury. Cílem návrhu Komise z roku 2003 bylo zvýšit efektivitu fungování evropských silnic. S novým zpoplatňovacím rámcem uživatelé dopravy pozvolna převezmou odpovědnost za náklady spojené s jejich činností. Následně by mělo dojít ke zmírnění dopravních kolapsů a ucpaných silnic i snížení znečištění.

Dopad nové směrnice je výrazně širší. Směrnice stanoví pravidla výběru mýtného či přirážek v celé transevropské síti, kdežto existující směrnice omezovala mýtné jen na dálnice. Směrnice bude aplikována na vozy o hmotnosti nad 3,5 tuny, oproti dosavadní, která se týkala jen aut o hmotnosti přes 12 tun.

Směrnice také umožňuje členským státům přizpůsobit mýto podle frekventovanosti silnic a zvýšit jej na silnicích ve zvláště citlivých horských oblastech. Příjem z těchto příplatků pak musí být využit na alternativní dopravní infrastrukturu.

"Eurovignette" také zavádí principy vypočítávání mýta a stanoví slevy pro časté uživatele, aby byly spravedlivé, průhledné a nediskriminovaly žádné řidiče na úkor jiných. Tato vylepšení omezí překážky volnému pohybu zboží a budou garantovat rovnou soutěž na trhu mezi provozovateli nákladní dopravy.

Unie požaduje po členských zemích, aby uvedly novou směrnici Eurovignette do svého národního práva do dvou let od jejího vstupu v platnost.

(Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.)


Iva Nachtmannová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz