Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Studenti mají příležitost literárně zpracovat téma korupce v Liberci

7. 4. 2006 - LIBEREC [Econnect]

Literární soutěž na téma "Korupce v Liberci - skutečnost nebo chiméra?" vyhlásila pro studenty středních a vysokých škol Společnost přátel přírody. Ve městě s celou řadou afér, které například týdeník Respekt označil za Mekku korupce, může jít o zajímavou sondu. Magistrát se k soutěži nechce vyjadřovat, ale školy se tématu nebrání. V rámci projektu se připravují také veřejné diskuze a vydávání zpravodaje pro liberecké občany.

Podle průzkumu, který loni provádělo Transparency International ČR se Liberec řadí na přední místo mezi města s velmi problematickým způsobem přidělování zakázek. Výzkum ukázal, že při zadávání veřejných zakázek panuje značná neprůhlednost a existují propojení stavebních firem s některými politiky a úředníky.

Magistrát Liberce se k věci staví zdrženlivě. Jeho tiskový mluvčí Martin Korych na dotaz o postoji ke zvolenému tématu soutěže sdělil: "Je věcí každého organizátora podobných soutěží jaké téma zvolí. Vzhledem ke skutečnosti, že při vyhlašování této konkrétní soutěže nás její vyhlašovatel ani neinformoval (o vyhlášení a už vůbec ne o jejím zaměření), pokládáme za bezpředmětné vyjadřovat se k tématu."

Ze strany škol by se soutěž mohla dočkat kladného přijetí. Například na Technické univerzitě jsou již pro studenty vyvěšeny informační letáky. "Dle mého názoru se jedná o prospěšnou věc, znát názor a mínění mladých lidí je jistě významné. Zvlášť když se jedná o toto téma, dění v jejich každodenním životě. Korupce je v Liberci velmi diskutovaná," uvedla odborná asistentka Hospodářské fakulty Pavla Řehořová.

Vyhlášení výsledků proběhne v Krajské vědecké knihovně během besedy „Korupce v Liberci – skutečnost nebo chiméra?“ ve čtvrtek 27.dubna od 18,00 hodin. Jan Korytář, vedoucí Společnosti přátel přírody, vysvětluje: „Literární soutěž je součástí většího protikorupčního projektu, jehož cílem je podrobněji zmapovat některé kauzy, týkající se rozdělování veřejných peněz v našem městě. Součástí projektu je i vypracování návrhu konkrétních změn, které by měly zmenšit riziko korupce při rozhodování o rozdělování veřejných peněz na komunální úrovni. Jedním z cílů soutěže je také zjistit, nakolik se dnešní mladí lidé zajímají o veřejné věci.“

Projekt podpořila Evropská unie v rámci programu Transition Facility. Kromě soutěže se připravují také besedy s osobnostmi a zástupci města a zdarma bude občanům distribuován občasník Náš Liberec. První číslo vyjde koncem dubna.


Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz