Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

U prezidenta o Boleticích a Smrčině

5. 4. 2004
Alena Mejstříková [Econnect / Calla] -


Ve čtvrtek se u prezidenta republiky sešli ministři životního prostředí a obrany s jihočeským hejtmanem. Hlavním bodem programu bylo využití šumavského vrcholu Smrčina a části vojenského prostoru Boletice - Chlum pro výstavbu gigantických lyžařských areálů. Tímto způsobem chtějí regionální politici podpořit regionální rozvoj svého kraje. Zásadně odlišný názor na to, jak rozvíjet turistický ruch a tak podpořit regionální rozvoj však mají nevládní ekologické organizace. Podle nich je nepochopitelné a neodůvodnitelné, aby se v případě Boletic povyšoval veřejný zájem privátních podnikatelských projektů zaštítěných rozvojovými programy nad zájmem ochrany přírody.

Záměrem prezidenta Václava Klause, který je známý jako zanícený lyžař, bylo zprostředkovat diskusi mezi ochránci přírody a podnikateli, kteří usilují o výstavbu lyžařského areálu na šumavské Smrčině a pomoci kraji. Hlavním tématem jednání se nakonec staly Boletice, v případě Smrčiny je téměř vyloučeno, že by se sjezdovkami v unikátním pralese ministerstvo životního prostředí někdy souhlasilo.

Pralesovitý komplex Smrčiny je součástí I. zóny Národního parku Šumava a patří k nejcennějším na Šumavě. Jak uvedl ředitel NP Šumava Alois Pavlíčko pro ČTK, srovnatelené se Smrčinou jsou podle něj na Šumavě pouze tři lokality - lesy ve vojenském prostoru Boletice, pralesovitá formace Medvědice na Stožci a Boubínský prales. Ve vojenském prostoru Boletice dosavadní odborné výsledky přírodovědných průzkumů ukazují na výskyt nejvzácnějších chráněných a ohrožených druhů rostlin a živočichů. "Plným právem je tedy území Boletic, donedávna prezentované jako "zdevastované vojenské území", navrhováno k ochraně v rámci soustavy NATURA 2000. Je proto nepochopitelné a neodůvodnitelné, aby se povyšoval veřejný zájem privátních podnikatelských projektů zaštítěných rozvojovými programy nad zájmem ochrany přírody. V době, kdy vstupujeme do Evropské unie s výjimečnou devizou - unikátní přírodou, jsou zlehčovány výsledky vědecko odborných průzkumů ještě před tím, než byl stanoven způsob jejich ochrany", uvedl Vladimír Molek ze sdružení CALLA.

Ekologové se staví proti sjezdovkám na Smrčině a Chlumu od počátku. Například petici proti záměru vybudovat na Smrčině lyžařský areál a lanovou dráhu podpořilo v roce 2001 celkem 1697 občanů, dalších 16 000 podpisů získaly nevládní organizace pod petici odmítající odtržení vzácných částí Šumavského národního parku, související mimo jiné i s prosazovanou stavbou sjezdovek.

Podle návrhů vyhlášek tzv. ptačích oblastí vyhlašovaných v rámci soustavy NATURA 2000 se nejedná o "uzavření území a regionu", ale o jeho citlivé využívání a hospodaření v něm; podobně budou posuzovány návrhy na ochranu stanovišť. V obou případech bude mít prioritu k přírodě šetrné hospodaření a měkká turistika. Navrhované lyžařské areály s řadou navazujících staveb však, jak upozorňují ochránci přírody, šetrným využíváním území nejsou.

Ministr životního prostředí Ambrozek na jednání připustil, že by se v Boleticích lyžovat mohlo, upozornil však, že je zde jeden velký problém: vyčištění areálu od vojenské munice (cca 35 km čtverečních) by stálo čtvrt miliardy korun a trvalo šest let. O možném využití Boletic bude nyní jednat společná komise složená ze zástupců kraje a obou ministerstev.

Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

8. 4. 2004
8. 4. 2004

-
Související odkazy
  • Sdružení Calla
  • Související články

    Související komentáře

    O Autorech

    Alena Mejstříková

    Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz