Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ČR patří k zemím s vysokou kvalitou života, vytváří ale ekodluh

5. 4. 2004 - PRAHA [Radio Praha]

Mezi zeměmi přistupujícími k Evropské unii patří Česko k těm s největším potenciálem rozvoje a nejvyšší kvalitou života. Současně ale stát žije na "ekologický" dluh. Konstatuje to návrh strategie udržitelného rozvoje Česka, který pro vládu připravuje pod dohledem vicepremiéra Petra Mareše tým právníků z Ústavu pro ekopolitiku. Čechům patří 33. příčka na celosvětovém žebříčku kvality života, prim v něm hraje Norsko, na posledním 172. místě je Siera Leone.

Takzvaný index lidského rozvoje (HDI) se vypočítává z hrubého domácího produktu na osobu, délky života obyvatel země a podílu gramotných. Lépe než Česko je na tom ze zemí, které se za necelý měsíc stanou členy společenství, pouze Slovinsko. S odkazem na zprávu Světového fondu pro přírodu ale dokument konstatuje, že Češi spotřebovávají ročně větší množství přírodních zdrojů, než činí kapacita jejich území.

Takzvaná "ekologická stopa" je přepočtem spotřebovaných zdrojů na množství půdy a vodních ploch nutných k jejich vyprodukování. Do indexu se započítává také množství půdy a vody nutné k asimilaci odpadů. Podle propočtu z pět let starých dat činila v roce 1999 "ekologická stopa" na jednoho Čecha 4,8 hektaru, což je dvojnásobně víc, než činí biokapacita země. Znamená to, že Česká republika vytváří ekologický deficit, který kompenzuje dovozem biokapacity ze zahraničí.

Pracovní návrh strategie rozvoje je zveřejněn na internetových stránkách vlády a veřejnost se k němu může vyjádřit do 16. dubna. Dokument má určit na příštích deset let směr pro jednotlivá odvětví tak, aby ekonomický rozvoj nezatěžoval sociální a ekologické aspekty života společnosti.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz