Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Uzbecký novinář je stále vězněn

26. 3. 2004 - PRAHA [Econnect]

Podle článku 120 trestního řádu v Uzbekistánu je homosexuální styk zločinem. Právní předpis, který je pozůstatkem stalinské éry, zavinil mimo jiné odsouzení a uvěznění Ruslana Šaripova, novináře a obhájce lidských práv. Proti jeho zadržování protestovala mezinárodní organizace Human Rights Watch celosvětovou peticí; ta byla v závěru minulého roku předána, sběr podpisů a kampaň za propuštění Šaripova však pokračuje.

Šaripov byl odsouzen v srpnu minulého roku na pět a půl roku odnětí svobody. Odsouzen byl na základě článku 120 uzbeckého trestního řádu, který trestá homosexuální styk, definovaný jako "společné uspokojení sexuálních potřeb muže s jiným mužem", třemi léty vězení. Navíc byl obviněn z dalších přečinů – zapojování neplnoletých do "asociálního chování" a za porušení článku, který zakazuje sexuální vztahy s neplnoletými. Článek 120 je přitom podle obhájců lidských práv nutné zrušit.

Novináři se mezitím dostalo mezinárodního ocenění – za rok 2004 se stal laureátem ceny Zlaté pero svobody, každoročně udělované Světovou asociací novin. Podporu je možné stále ještě vyjádřit také připojením se k petici, jejímž adresátem je prezident Islam Karimov a která požaduje zrušit pozůstatky stalinské éry v trestním řádu, které porušují právo na nediskriminaci a právo na soukromí. On-line petice je na stránkách www.hrw.org.

Světové lidskoprávní organizace pobouřilo Šaripovovo zadržení mimo jiné proto, že jako nezávislý novinář a obránce lidských práv dlouhodobě kritizoval jak porušování lidských práv v zemi, tak korupční chování uzbecké policie. Ruslan Šaripov dlouhodobě čelil trvalým výhrůžkám, protože dlouhodobě kritizoval vládu, a Human Rights Watch upozornila, že samotný soudní proces proběhl za zavřenými dveřmi a pravděpodobně nebyl spravedlivý.

Šaripov totiž náhle změnil způsob, jakým reagoval na obvinění: nejdříve všechna obvinění odmítal jakožto vykonstruovaná. Pak se ale náhle v písemném prohlášení vzdal práva na obhájce a projevil ochotu přiznat se v případě všech obvinění, kromě toho odvolal své kritické články. To vyvolává podezření, že prohlášení bylo vynucené.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Zprávy z Infoservisu společnosti Člověk v tísni

Infoservis

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz