Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Charita je v pohotovosti – pomoc obětem povodní začala

30. 3. 2006 - PRAHA, BRNO [Česká katolická charita / Econnect]

Vlivem rychlého oteplení a tání sněhu a srážek nebezpečně stoupají hladiny vodních toků, během noci na dnešek museli být lidé z některých oblastí evakuováni. Sdružení Česká katolická charita již pomáhá při několika událostech v souvislosti letošními povodněmi například ve Veselí nad Lužnicí, Třebíči a Znojmě. Zřídila také povodňové konto - 369-369369369/0800, variabilní symbol 906.

Velká voda vyhnala z domovů tisíce lidí ve Znojmě a v okolních obcích. „Situace ve Znojmě se vyvíjí zatím pomalu. Řeka bude kulminovat dnes kolem jedenácté hodiny. Ve včerejších nočních hodinách se na nás obrátila škola určená pro evakuaci o pomoc. Dovezli jsme jim přibližně dvacet dek, nějaké matrace, povlečení a jsme nadále v kontaktu. Dnes ráno v 7.30 se na nás obrátilo město s prosbou o mikrobus. Dohodli jsme součinnost při převozu lidí,“ popisoval ráno dnešní situaci koordinátor krizové pomoci znojemské charity Jan Havelka.

Podobně se vyvíjí situace také v Třebíči. Hladina řeky se zastavila půl metru pod hrázemi. "Jsme připraveni poskytnout pomoc. Počasí nám zatím přeje, a situace se stabilizovala. Avšak další komplikace mohou nastat o víkendu, kdy jsou hlášeny další srážky," říká členka povodňových týmů Oblastní charity Třebíč Marcela Blažková. "V pohotovosti je proto všech pět našich krizových týmů a pracovníci krizového ubytování pro pětadvacet lidí v Stařeči u Třebíče, kde jsme již evakuovali dva občany,“ dodává.

Při blanenské charitě nadále funguje krizová povodňová linka 516 410 668. „Linka je určena pro celé území České republiky. Je zpoplatněna, ale poskytuje pomoc čtyřiadvacet hodin denně,“ uzavírá Anna Baláková, pracovnice Oblastní charity Blansko.

Charita při koordinování pomoci při záplavách využívá bohatých zkušeností s krizovou pomoci při povodních z minulých let. "Po povodních v létě 2002 poskytla Charita pomoc, vyčíslitelnou na téměř půl miliardy korun,“ upřesnil generální sekretář České katolické charity Oldřich Haičman. Většinu pomoci mohla Charita poskytnout díky darům, zejména od partnerů ze zahraničí. Kromě přímé pomoci domácnostem, jako je úklid, nákup elektroniky a vymývaní domácnosti nebo vysoušení, šlo o poradenskou a psychosociální pomoc. Hmatatelným výsledkem aktivit po povodních z roku 2002 je dodnes celkem devatenáct projektů – domů a bytů pro občany, které záplavy připravily o domov.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz