Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jak dobrovolně pomoci ekologických farmám v ČR a na Slovensku

13. 4. 2004 - PRAHA [Econnect / AREA viva]

-foto-
-foto-
Zajímavou možnost, jak aktivně pobýt na ekologické venkovské farmě, poznat její život a něčemu se přiučit, nabízí výměnná síť WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms). WWOOFer - tak se nazývá dobrovolník, který na ekologických farmách vypomáhá, odměnou mu je ubytování, domácká strava mnohdy obohacená specialitami z farmy, nabyté zkušenosti a dovednosti z ekologického zemědělství, pobyt na venkově, návrat k přírodě nebo potkání zajímavých lidí. WWOOF vznikl v roce 1971 v Anglii. Od roku 2003 sídlí národní organizace WWOOF také v Čechách, do českého systému je nyní zapojeno 35 farem, biozahrad či hospodářství z ČR a jedna farma na Slovensku. Více informací jak se stát WWOOFerem či nabídku farem nabízí stránky Příležitosti na českých a slovenských ekologických farmách - www.wwoof.ecn.cz.

Při pobytu na farmě máte možnost především získat zkušenosti o ekologickém hospodaření z první ruky, poskytnout pomoc producentům biopotravin. Za pobyt na farmě nic neplatíte a hostitelská farma vám neplatí za vaši práci. Mezi další cíle WWOOF patří např. nabídnout možnost seznámit se s dalšími lidmi z ekologického hnutí, vytvořit spojení a porozumění mezi městem a venkovem i kulturní porozumění mezi lidmi různých národnostní, neboť se na farmě můžete potkat i s lidmi z jiných zemí.

V roce 2003, bylo do systému přihlášeno 35 farem - rodinných, komunitních, i farem jednotlivců - nadšenců, počet dobrovolníků - WWOOFerů, kteří se na nich vystřídali, byl 45. Nejvíce WWOOFeři navštěvovali farmu BAUCIS pana Aleše Horáka, některé farmy však zůstaly v roce 2003 bez pomoci a doufají tedy v nalezení pomocníků v roce letošním. Mezi farmami jsou rodinné, komunity, i farmy jednotlivců - nadšenců. Farmy jsou rozeseté po celém území Čech, Moravy a Slovenska - v nížinách, v oblastech podhorských až horských. Zaměřují se na chov zvířat, na pěstování plodin či obojí.

Pobyt na farmě je vždy vázán na domluvu s farmářem - a odvíjí se od potřeby práce na farmě a pak také od času, který můžete na farmě strávit. Nejvíce práce je na farmách od jara do podzimu, méně pak přes zimu. Vždy záleží na zaměření farmy a na momentální potřebě - někteří farmáři raději přijmou pomoc dlouhodobější, někteří raději na kratší dobu. A jaké práce jsou nejčastěji potřebné? Sena, stavění ohrad, pastva, pletí, okopávání, denní starost o zvířata, pomocné práce všeho druhu...

Jak WWOOF funguje a jak se stát členem

Pro účast ve WWOOF systému je třeba být jeho členem. Členem se stáváte po zaplacení ročního členského příspěvku (200,- Kč pro jednotlivce a 300,- Kč pro pár cestující společně), za který získáte: členskou kartu, brožuru "Seznam hostitelských farem", která zahrnuje všechny WWOOF kontaktní adresy v České republice, pomoc při vyhledání farmy a takových podmínek, které vám budou vyhovovat, informační bulletiny o ekologickém zemědělství, kde se budete moci dozvědět čerstvé informace o WWOOFingu v ČR, pravidelné zasílání aktuálních informací na váš e-mail. Žádost o členství můžete vyplnit na stránkách www.wwoof.ecn.cz.

Členský příspěvek slouží pro rozvoj WWOOFingu v ČR. Je jím zajištěn kontakt se zemědělci a tím i aktualizace údajů v brožuře, náklady spojené s provozem centra WWOOF cz, vydáváním bulletinů a propagací.

V současné době funguje několik národních organizací WWOOF systému - například v Rakousku, Austrálii, Německu, Itálii, Švýcarsku, dokonce i v Koreji. Pokud chcete navštívit zahraniční farmy v jiných zemích, je třeba být členem příslušné místní organizace WWOOF. V případě že země nemá svou vlastní pobočku, je nutné zaregistrovat se u tzv. WWOOF independent, který spravuje WWOOF farmy v ostatních zemích světa. Všechny potřebné informace naleznete na www.wwoof.org.

WWOOF v České a Slovenské republice zajišťuje od počátku občanské sdružení AREA viva - Sdružení pro ekologii a zemědělství, které také provozuje internetové stránky. Na nich je k dispozici také např. databáze farem v ČR a SR pro nečleny, podrobnější informace týkající se systému, osmero WWOOFera či přihláška ke členství pro farmáře.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související tisk. zprávy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz