Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zpravodaj Rovné příležitosti do firem

19. 3. 2004 - PRAHA [Econnect]

Zpravodaj Rovné příležitosti do firem je novou iniciativou obecně prospěšné společnosti Gender studies, která se problematice rovných příležitostí žen a mužů na trhu práce věnuje v podstatě již od svého založení v roce 1990. Prostřednictvím emailu bude zpravodaj každý měsíc podávat informace, které budou využitelné přímo v oblastech jako je personalistika, management, marketing, public relations, rozvoj firemní kultury, filantropie a další.

Princip rovných příležitostí se vyplatí!

V poslední době získaly různé nástroje uplatňování rovných příležitostí popularitu také v soukromém sektoru, businessu a podnikání. Ekonomické ukazatele totiž dokazují, že princip rovných příležitostí se vyplatí! Dát každému rovné šance bez ohledu na pohlaví nebo rodinný stav totiž umožňuje efektivní využití lidských zdrojů. Pro zaměstnavatele je již nevýhodné dívat se na ženy tak, že žena bude do práce investovat méně, protože její hlavní náplní zůstane rodina. Ženy jsou čím dál vzdělanější, mají zájem na své kvalifikaci a podle výzkumů veřejného mínění je pro ně práce životní hodnotou stejně důležitou jako pro muže (CVVM, říjen 2003).

Zkušenosti progresivních firem ukázaly, že ženy si šancí více váží a pokud jsou jim dány, například formou možnosti růstu ve firmě, jsou také loajálnější. Psychologie práce navíc upozorňuje, že firemní politika přátelská vůči rodině a umožňující skloubení rodinného a pracovního života přispívá k pracovnímu výkonu a zmírňuje napětí, a to jak u žen, tak i u mužů.

Odhodlání prosazovat rovnoprávnost žen a mužů a zajistit jim rovné příležitosti je základní součástí všech iniciativ EU. Na úrovni politiky je tento princip obsažen v mezinárodních lidsko-právních dokumentech OSN. V roce 1998 se k rovným příležitostem přihlásila i česká vláda prostřednictvím programového dokumentu. Dnes již funguje Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů a každé ministerstvo sleduje dodržování rovných příležitostí ve svém resortu.

Co můžete od Zpravodaje očekávat?

Existuje celá řada technik a metod, jakými se rovné příležitosti ve firmách uplatňují a jak lze stimulovat kreativní a pro obě pohlaví vstřícné (genderově senzitivní) firemní prostředí. Ve Zpravodaji budeme přinášet příklady těchto iniciativ. V rubrice Rovné příležitosti v praxi budete nacházet ukázky dobré praxe z firem u nás i v zahraničí. Dále nabídneme rozhovor se zajímavou osobností na genderové téma. V rubrice Zprávy z ženských organizací budete mít možnost sledovat novinky z neziskového sektoru a aktuální dění v oblasti rovných příležitostí, doplněné o Kalendář akcí.

Zpravodaj vychází v rámci projektu "Vytváření dárcovského prostředí pro ženskou problematiku mezi zahraničními investory v ČR". Projekt je podpořen z programu EU Phare 2002 - Dlouhodobá udržitelnost občanské společnosti. Jeho širším cílem je postavit komunikační most mezi soukromým sektorem a neziskovými ženskými organizacemi. Tyto dva světy se u nás doposud v blízkém kontaktu nesetkávají. Náš dvouletý projekt proto usiluje o to, aby firmy působící na našem trhu práce získaly přehled o ženské problematice a mohly se daleko více zapojit do jejich činnosti, ať už filantropicky nebo jinou spoluprací. Zaměřili jsme se na firmy se zahraniční účastí a to proto, že právě zahraniční investoři přicházejí často ze zemí s rozvinutějším vnímáním problematiky rovných příležitostí a stabilními vztahy mezi business a nevládním sektorem. S jejich pomocí bychom rádi představili koncept rovných příležitostí a ukázali zahraniční filantropické vzory, které by mohly najít úrodnou půdu i v ČR. Součástí projektu je také průzkum, který bude mapovat potřeby investorů vůči nevládním neziskovým organizacím. Bude si všímat otázek jako důvěryhodnost organizací, medializace donorství, důvody popularity určitých témat, hodnocení společenské prospěšnosti činnosti organizací a rozvoj firemní filantropie v českých podmínkách.


Lenka Simerská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Na vytváření stránek se podílí:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz