Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nominace na ropáka - přehled kontroverzních ekologických kauz, které hýbou ČR

18. 3. 2004 - [Econnect]

Děti Země již pár týdnů vyzývají občany, aby jim do pondělí 22. března posílali kandidáty na titul Ropák roku za antiekologický čin - letos již dvanáctý ročník, a také do deváté ankety o antiekologický výrok roku Zelená perla. V tuto chvíli se již sešla řada jmen a nominací z různých krajů ČR nejčastěji díky podpoře různých kontroverzních kauz. Přehled nominací je tak vlastně přehledem aktuálních problematických projektů, které se střetávají s ekology i místními občany, chránícími zbytky zachovalé přírody či své žvotní prostředí. O většině z nich jsme ve zpravodajství Econnectu již psali, doporučujeme proto související články. Formuláře pro zaslání nominací najdete na internetové stránce Ropáka a Perel.

Za Ústecký kraj je tradičně nominována výstavba jezů na dolním Labi. Na listině jmen zde proto najdeme zástupce hejtmana Jaroslava Foldynu a poslance Jaromíra Schlinga - oba vehementní zastánce splavnění Labe v chráněných územích. Schlinga navrhuje sdružení Arnika, která tak upozorňuje na nebezpečnou Schlingovu snahu vyjmout Vltavu a Labe z působnosti zákona o ochraně přírody a krajiny. „Schling chtěl tuto změnu prosadit v novele zákona o vnitrozemské plavbě, aby tak umožnil výstavbu vodních děl, kterou zákon o ochraně přírody a krajiny nedovoluje," říká Vlastimil Karlík z Arniky.

Jak upozorňuje a uvažuje koordinátor obou soutěží Miroslav Patrik z Dětí Země, "oba tito zástupci sociální demokracie byly loni na předních místech ankety, Schling druhý a Foldyna třetí, takže pokud je opět nepředběhne Pavel Švarc z Unipetrolu, má někdo z nich vysokou šanci titul konečně získat,"

Jaromír Schling má na krku také nominaci na Zelenou perlu za svůj výrok k návrhu zákona o výstavbě dálnic loni 3. 12. v Poslanecké sněmovně: "Tady přece nejde o to, jestli se má příroda chránit či nemá. Aspoň nejde o to nám, nejde o to sociální demokracii. Jestli pro ODS je ekologie jakousi třešničkou na dortu, pro nás ne."

Na Liberecku a Pardubicku mají společnou kauzu - výstavbu čtyřpruhové rychlostní silnice R35, za kterou je nominován Liberecký hejtman Pavel Pavlík i zástupce hejtmana Pardubického kraje Michal Rabas (ODS) - oba podporující severní varinatu. Existuje však také varianta jižní - šetrnější k životnímu prostředí, vyhýbající se chráněným a cenným územím a také levnější. V Libereckém kraji vede severní varianta v těsné blízkosti obou částí CHKO Český ráj. Navíc toto území skalních měst usiluje o zapsání do seznamu památek světového dědictví UNESCO. "Vyhlášení území Českého ráje jako významné světové památky může velmi pomoci místním obcím a občanským sdružením v jejich argumentaci proti výstavbě této velkokapacitní komunikace podél chráněné krajinné oblasti," domnívá se Patrik.

Michal Rabas zase podporuje variantu, která v Pardubickém kraji vede kolem České Třebové a na rozdíl od jižní varianty kolem Litomyšle prochází hodnotnou krajinou, v těsné blízkosti řady obcí, hlukem zasáhne nejvíce občanů, má menší rozsah dopravní obslužnosti a je navíc o šest miliard korun dražší.

Druhou nahlášenou kauzou na Pardubicku je plavební kanál u Přelouče.

V jižních Čechách chtějí krajští úředníci pro změnu vybudovat mamutí lyžařský areál Chlum ve Vojenském výcvikovém prostoru Boletice, který je navržen na vyhlášení ptačího území v rámci soustavy Natura 2000 a najdeme zde unikátní zachovalé přírodní prostředí. Zástupce hejtmana Jihočeského kraje Jiří Vlach je nominován kromě podpory tohoto lyžařského areálu také za úsilí o nevyhlášení nové CHKO Novohradské hory i řady jihočeských oblastí soustavy NATURA 2000.

Moravskoslezským krajem hýbe již mnoho měsíců kauza výstavby přehrady Nové Heřminoviny na řece Opavě. Za její prosazování je na ropáka sdružením Arnika navržen generální ředitel Povodí Odry, s. p. Pavel Schneider. Přehrada má zatopit stejnojmennou obec, i když její účinná protipovodňová ochrana je velmi sporná a její cena odhadována na více než dvě miliardy korun. Přitom existují levnější a krajinářsky přijatelnější alternativní opatření. “Navrhli jsme ho proto, že i přes odpor místních obyvatel Povodí Odry prosazuje výstavbu přehrady s odůvodněním, že jde o ochranu Krnova a dalších obcí před povodněmi. Přehrada by přitom zatopila celou obec, připravila by o domov 260 lidí a nevyřešila by protipovodňovou ochranu obcím, kde povodně v roce 1997 rovněž napáchaly obrovské škody,“ uvedla Lenka Daňhelová z Arniky Ostrava.

Za Jihomoravský kraj kandiduje náčelník generálního štábu Pavel Štefka navržený za zodpovědnost při prosazování výstavby dvacet pět metrů vysokého páteřního radaru NATO u obce Sokolnice blízko Mohyly míru na Slavkovském bojišti, který může narušit krajinný ráz.

Dalšími kauzami, které v anketě o ropáka mohou bodovat je např. snaha některých poslanců oslabit zákon o ochraně přírody a krajiny či ne příliš ekologická energetická koncepce ministra průmyslu a obchodu.

Kandidáta na ropáka může navrhnout kdokoliv, když uvede jeho jméno, zaměstnání a ověřitelný důvod navržení, tzn. prosazovaní nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké "antiekologické" stavby. To vše se musí vztahovat k roku 2003. Důležité je samozřejmě uvést jméno a adresu navrhovatele, který by měl rovněž zaslat i písemné podklady, proč svého kandidáta navrhuje.

Kandidáta na perlu může opět navrhnout kdokoliv, když napíše jméno autora výroku, zaměstnání, přesnou citaci výroku, název zdroje a datum jeho zveřejnění. Mezi kandidáty nelze zařadit zástupce sdělovacích prostředků - publicisty a novináře. Cílem ankety je upozornit na výroky, které bagatelizují ochranu životního prostředí a přírody.

Formuláře pro vyplnění jsou na stránce www.detizeme.cz/ropak. Výsledky budou slavnostně vyhlášeny 30. dubna v brněnském HaDivadle.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz