Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dobrovolníci opraví školy v zakarpatské obci Rudnikova Huta

28. 3. 2006 - PRAHA [Radio Praha]

Dobrovolnické centrum ADRA pomůže v létě s opravou dvou objektů v obci Rudnikova Huta, která leží v hornaté oblasti Zakarpatské Ukrajiny. Dobrovolníci se bezplatně zapojí do oprav budovy bývalé školy, která nyní slouží jako ozdravovna pro děti z černobylské oblasti.

"Oprav se dočká i stávající škola, na jejíž provoz mají místní lidé ročně pouze 1300 korun," řekl ČTK organizátor mise František Tomanec. Na dobročinnou misi se podle něj vydá přibližně 30 až 40 lidí. V plánu je také vybudování malého dětského hřiště, vybavení kuchyně a také menší odpočívárny pro děti z mateřské školy.

Dobrovolnické centrum zatím brigádníky vybírá, vítáni jsou především kutilové, chalupáři nebo lidé, kteří mají zkušenosti se stavebními pracemi. Dobrovolníci také plánují, že místním lidem pomohou s rozvojem takzvané agroturistiky, protože obec leží v krásné krajině. Nachází se tam bramborová políčka, louky vonící mateřídouškou a pastviny, na kterých se pasou krávy. Kromě toho pomohou i se stavbou pekárny. Část výtěžku z prodeje pečiva pak poputuje na humanitární pomoc a projekty.

Vesnice vznikla před zhruba 300 lety díky Čechům, kteří tam postavili sklářskou huť. Kolem ní se shromažďovali dělníci a odborníci přicházející především ze Slovenska, ale také z Polska a Maďarska. V obci tak podle Tomance vzniklo multietnické společenství, které si vytvořilo i vlastní nářečí, jehož součástí jsou dodnes česká slova. Lidé tam mají také zvláštní zvyky, kroje a jídla.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz