Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Podepište petici proti jezům na Labi - do konce března

10. 3. 2004 - PRAHA [Econnect / Přátelé přírody]

Pouze do konce března může každý občan vyjádřit svůj názor na stavbu dvou jezů na dolním Labi v Prostředním Žlebu a Malém Březně. Do 31. března je totiž možné podepisovat novou petici ekologických organizací proti těmto stavbám, které ohrožují unikátní životní prostředí kolem Labe a jsou neopodstatněné. Konečný verdikt nad výstavbou jezů má vyslovit vláda na počátku dubna. Stane se tak na základě předložených argumentů a studií komisí, jejímiž členy jsou zástupci dvou ministerstev, která mají na věc opačný názor - Ministerstva životního prostředí a Ministrstva dopravy.

Členové petičního výboru a signatáři petice se obracejí na ministry české vlády, která má v dubnu přijmout k výstavbě jezů usnesení, s žádostí, aby výstavbu jezů nepodporovali. Podle Mariana Páleníka ze sdružení Přátelé přírody, petice reaguje na uzákonění zlepšování plavebních podmínek na Labi a Vltavě jako veřejného zájmu v zákoně o vnitrozemské plavbě a zejména na únorové jednání vlády ČR.

Petice s názvem "Za zachování jedinečné přírody dolního Labe - proti výstavbě jezů v Malém Březně a Prostředním Žlebu" a obsahuje čtyři body:

1) Dolní Labe a tamní příroda jsou jedinečné. (I z pohledu EU.) Veřejný zájem i naše mezinárodní závazky na jejich ochraně a zachování pro příští generace podle nás převažují nad zájmem na zlepšování plavebních podmínek. Ať se plavba přizpůsobuje řece, ne řeka plavbě.

2) Hledejme možnosti, jak plavební podmínky zlepšovat šetrněji k přírodě. (Např. loděmi s vyšší nosností nebo s nižším ponorem.) Podporujme plavbu (zejména osobní) na českém Labi efektivněji.

3) Objem lodní dopravy se má po výstavbě jezů (tzn. nejdříve v roce 2012) zvýšit údajně o 3 milióny tun ročně - železnice podél Labe má volnou kapacitu více než 30 miliónů tun ročně - již dnes. Jezy by nás stály nejméně 7 (ale možná až 13) miliard korun - železnice nevyžaduje nové investice. Říční loď uveze 1.500 tun - vlak až 2.500 tun. Motory lodí jsou naftové - trať podél Labe elektrifikovaná. (Nákladní vlaky zde mohou jezdit rychlostí přes 100 km v hodině - lodě plují řádově pomaleji.)

4) Investujme veřejné finance efektivněji: do rozvoje vzdělávání, turistického ruchu, rekreace, ochrany životního prostředí, vědy, výzkumu, služeb, veřejné dopravy apod. Vyvarujme se poškozování přírody na dolním Labi.

"Za nejdůležitější pokládám třetí bod. Je-li volná kapacita železniční trati podél Labe již dnes 30 miliónů tun, proč investovat 10 miliard korun do zvýšení kapacity dolního Labe o necelé 2 milióny tun? Tak se správný hospodář nechová," komentuje petici Páleník a dodává.

Petici proti jezům podpořil svým členstvím v petičním výboru režisér Jan Svěrák. Kromě něj jsou členy petičního výboru představitelé řady českých ekologických organizací: Ústeckého přírodovědného klubu, Přátel přírody, Arniky, Hnutí Duha, Dětí Země, Ekologického právního servisu, Ekologické společnosti, Ochrany vod, Oživení a Zeleného kruhu; senátoři Zdeněk Bárta a Martin Mejstřík, poslankyně Táňa Fischerová, ředitel Správy Národního Parku České Švýcarsko Zdeněk Patzelt, profesor Univerzity Palackého Otakar Štěrba a předseda Strany zelených Jan Beránek.

Petici můžete podepsat také např. na některé z akcí, které pořádá Arnika v rámci svého Měsíce vody.
Petici si můžete stáhnout z internetu - např. na adrese
http://www.prateleprirody.cz/petice.rtf nebo http://labe.arnika.org/Petice-vodnidila.doc.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz