Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tématem letošního Mezinárodního dne žen je vliv epidemie HIV/AIDS na život žen

8. 3. 2004 -, Econnect

K letošnímu Mezinárodnímu dni žen vydala Organizace spojených národů prohlášení, v němž připomíná vliv epidemie HIV/AIDS na život žen. Upozorňuje na nejnovější statistiky, podle kterých nabývá šíření viru HIV nových rozměrů. Rok 2003 byl prvním rokem, kdy polovinu nakažených tvořily ženy.

Zatímco na počátku epidemie v osmdesátých letech byli za hlavní rizikovou skupinu považováni gayové, sexuální pracovníci a intravenózní uživatelé drog, dnes se ukazuje, že nejohroženější skupinou jsou ženy, především mladé ženy a dívky.

„Více než polovina všech dospělých žijících s HIV/AIDS v současné subsaharské Africe jsou ženy. V celosvětovém měřítku tvoří ženy bezmála polovinu nově nakažených a mezi mladými lidmi pod 24 let představují dívky a mladé ženy téměř dvě třetiny HIV pozitivních. Při pokračování současného trendu budou ženy brzy tvořit většinu z celkového globálního počtu nakažených,“ uvádí ve svém prohlášení generální tajemník OSN Kofi Annan.

To, že epidemie postihuje především ženy a dívky, vyplývá jednak z biologických faktorů, jednak z faktorů sociálních, ekonomických a kulturních.

Biologická podmíněnost

Ženy jsou oproti mužům biologicky znevýhodněny: jsou dvakrát náchylnější nákaze virem HIV než muži. Přenos viru HIV z muže na ženu, stejně jako jiných pohlavně přenosných chorob, je snazší než v opačném případě. Laboratorní testy ukázaly, že mužské semeno obsahuje vyšší koncentraci viru než poševní sekret. Ženy častěji utrpí drobná poranění během pohlavního styku, zejména jedná-li se o mladé dívky nebo o nedobrovolný styk. Ženy jsou znevýhodněny také v rozhodování o bezpečném sexu. Zatímco distribuce kondomů je široce rozšířena a podporována, vývoj ženské ochrany, například mikrobicidů, je podfinancován.

Násilí na ženách

Vážnému nebezpečí infekce jsou vystaveny ženy, které se stanou obětí násilného činu. Nejčastější formou násilí na ženách je domácí násilí. Vyskytuje se ve všech společnostech a postihuje ženy všeho věku. Bývá spojeno s násilím sexuálním.

V nedávném výzkumu uskutečněném mezi mladými dívkami v Jižní Africe se více než třetina dotázaných přiznala, že se bojí sex odmítnout. Více než polovina dívek uvedla, že dosud měly pohlavní styk pouze proto, že na ně partner naléhal. Alarmujících je 20 až 48 procent dotázaných, které přiznaly, že jejich první pohlavní styk byl vynucen.

Všem formám násilí jsou vystaveny ženy ve válečném konfliktu. Během nedávného konfliktu v Bosně a Hercegovině, či ve Rwandě, sloužilo sexuální násilí jako válečná strategie. V Súdánu bylo ve válečné zóně zaznamenáno 6-8 krát více HIV pozitivních matek než v demilitarizované oblasti.

Ekonomické a právní bariéry

V mnoha zemích platí zákony nebo celé právní systémy, které ženy diskriminují a staví je do nerovného postavení. Faktorem, který značně komplikuje situaci žen nakažených virem HIV je jejich ekonomická závislost na mužích. Jestliže je žena, stigmatizována nemocí AIDS, odvržena od své rodiny, nebo pokud kvůli nemoci svého partnera ovdoví, hrozí jí ztráta veškerých prostředků, včetně prostředků na případnou léčbu.

Nedostatečné vzdělání

Padesát sedm procent z odhadovaných 104 milionů dětí ve školním věku není zapsáno do školy. Mezi dětmi, které do školy nechodí nebo ji brzy opouštějí, převládají děvčata. Dívky se dříve vdávají, mohou otěhotnět, odcházejí kvůli finančním těžkostem nebo rodinným povinnostem. Během posledních deseti let se v zemích, které jsou epidemií AIDS postiženy nejhůře, počet dívek docházejících do škol snížil. Výzkumy ukázaly, že základní znalosti o ochraně proti viru HIV mají spíše chlapci než děvčata. Navíc dochází k častým omylům a mýtům. Velice nebezpečná je například pověra, že pohlavní styk s pannou může léčit AIDS.

Péče o nemocné

Po celém světě je téměř pravidlem, že domácí práce a péče o členy rodiny leží na bedrech ženy. Epidemie AIDS toto břemeno výrazně ztěžuje, zejména díky chudobě a nedostatečnosti veřejných služeb. Ženy a dívky pečující o nemocné, často bez prostředků a morální podpory, poskytují neplacenou službu, zatímco by mohly svůj čas investovat do jiných aktivit, které by jim přinesly příjem nebo vzdělání.

„AIDS útočí na životodárnou část společnosti a roztáčí spirálu bludného kruhu. V zemědělských oblastech podkopává AIDS zaběhnuté systémy, které po staletí pomáhaly ženám zajistit rodině obživu v době sucha a hladu. To má za následek rozpad rodin, migraci a ještě větší riziko infekce HIV. Dívky, které jsou nuceny kvůli AIDS opustit školu a pečovat o nemocné příbuzné, se dostávají do větší a větší chudoby. U jejich vlastních dětí se ještě zmenšuje pravděpodobnost, že budou navštěvovat školu, a roste riziko jejich nákazy. Společnost je tak nucena platit cenu smrti za ženy zasažené AIDS několikrát,“ dodává Kofi Annan.

Global Coalition on Women and AIDS

V únoru letošního roku byla v rámci Světového programu boje proti AIDS (UNAIDS) zřízena pracovní skupina, která se má zaměřit na problematiku vlivu HIV/AIDS na život žen. „ Global Coalition on Women and AIDS (Globální koalice ženy a AIDS)“ chce získat celosvětovou podporu a řídit specifické programy zlepšující každodenní život žen a dívek. Projekt vznikl díky spolupráci odborníků a odbornic z různých částí světa a ze širokého spektra oborů. Okolo dvaceti procent členů řídící komise, která reprezentuje partnery projektu (včetně nevládních organizací a občanských společností), je HIV pozitivních.

„Global Coalition on Women and AIDS“ se má scházet jednou do roka a pravidelně komunikovat prostřednictvím webových stránek.

Hlavní cíle projektu lze shrnout do sedmi základních bodů:

  • předcházet a omezit šíření viru HIV u žen a dívek
  • bojovat proti násilí na ženách
  • chránit vlastnická a dědická práva žen a dívek
  • zajistit rovný přístup k lékařské péči
  • vypracovat systém komunitní péče se speciálním zaměřením na ženy a dívky
  • rozšiřovat možnosti ženské ochrany, jako jsou microbicidy a ženské kondomy
  • podporovat jednotné vzdělávání dívek

Generální tajemník OSN připomněl, že „je zapotřebí pozitivní, konkrétní změny, která posílí postavení a odvahu žen a dívek a povede ke změně vztahu mezi ženami a muži na všech společenských úrovních.“

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Global Coaliton on Women and AIDS

O Autorech

Zuzana Patočková

Autorka je externí spulupracovnicí redakce. Studuje třetí ročník Vyšší odborné školy
publicistiky v Praze.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz