Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kočani Orkestar zahrají romskou muziku z multikulturní Makedonie

27. 3. 2006 - PRAHA [Respect Music/Econnect]

-Romská dechovka z Makedonie Kočani Orkestar/Foto Respect Music-
-Romská dechovka z Makedonie Kočani Orkestar/Foto Respect Music-
Legendární rumunská dechovka Kočani Orkestar se ve středu 29. března objeví na pódiu pražského Paláce Akropolis. Kapela inspirovala známého skladatele Gorana Bregoviće, hostovala na nahrávkách rumunských zbojníků Taraf de Haidouks a Emir Kusturica její členy představil v romské filmové epopeji Dům k pověšení.

Makedonský tavící kotel učaroval režisérovi Emiru Kusturicovi do té míry, že svůj film Dům k pověšení, který vznikl šest let před slavným Undergroundem, situoval do romského "townshipu" Šuto Orizari, které je předměstím Skopje a představuje nejlidnatější romskou aglomeraci na světě.

Ve filmu se poprvé objevili členové Kočani Orkestaru, který dnes patří k nejvýznamnějším makedonským skupinám. Vzhledem k tomu, že dvoumilionová Makedonie patří z celého Balkánu k těm kulturně nejpromíchanějším zemím, tak není divu, že zvukově nejkřiklavější balkánská dechovka pochází právě odtud.

Na světová podia pronikl Kočani Orkestar v devadesátých letech: tehdy jej "objevili" belgičtí producenti Michel Winter a Stefan Karo, kteří předtím veřejnosti představili fenomenální romskou cimbálovku z Rumunska, Taraf de Haidouks. Sestavu Kočani Orkestaru tvoří dvě trubky, klarinet, saxofon, akordeon a čtyři tuby. Od jiných světoznámých dechovek z Balkánu se Kočani Orkestar liší pestrostí repertoáru a důrazem na rytmus.

Zvuk dechových nástrojů vyvažuje obrovitý buben tapan, na který se (podobně jako na indický dhol) hraje z obou stran. Zatímco jedna ruka vyklepává rytmus masivní paličkou, druhá lehce vyťukává jemné rytmické ozdoby lehkou metličkou na opačnou blánu bubnu.

Tomu, co hraje Kočani Orkestar i jiné makedonské skupiny, se říká romská orientální muzika - orientální proto, že obsahuje daleko silnější vlivy z Turecka a dalších východních zemí než ostatní balkánské styly. Na album L'Orient est rouge skupina navíc zařadila melodie z indických filmů a jako titulní skladbu dokonce zvolila svéráznou cover-verzi budovatelské písně z maoistické Číny.

Na posledním albu Alone at My Wedding najdeme vlivy z Bulharska i hudbu, která doprovází třídenní svatební oslavy balkánských Romů. Skupina je natočila s novým zpěvákem, charismatickým mladíkem Ajnurem Azizovem, který zpívá v romštině, slovanských jazycích i v turečtině.

Kočani Orkestar za sebou má úspěšná turné v Evropě i Japonsku, vystupoval na festivalech Roskilde, Womad, v londýnské Royal Albert Hall, a nedávno doprovázel alžírsko-francouzského zpěváka Khaleda.

Vystoupení Kočani Orkestar se uskuteční v rámci koncertního cyklu etnické hudby a world music Respect Plus ve středu 29. března od 19.30 v Paláci Akropolis. Tento festival založil před devíti lety Borek Holeček z agentury Rachot ve spolupráci s týdeníkem Respekt jako odpověď na vlnu rasově motivovaného násilí v České republice.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz