Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Podkrušnohorské obce proti energetické koncepci státu

4. 3. 2004 - PRAHA [Radio Praha]

Ani ve středu nakonec neprojednala vláda návrh státní energetické koncepce, který vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu. Kvůli navrhované koncepci ale od rána demonstrovala před budovou vlády asi stovka lidí, převážně ze severozápadních Čech.

Zpěvem lidové písně Zelení hájové zakončila svůj emotivní projev Hana Krejčová, kastelánka na zámku Jezeří poblíž malebné podkrušnohorské obce Horní Jiřetín. Jak řekla Radiu Praha, na demonstraci ji přivedla obava, že nová státní energetická koncepce bude znamenat zrušení limitů pro těžbu hnědého uhlí a tím budou likvidovány další obce v Podkrušnohoří.

"Já pocházím ze zbourané vesnice, která byla pod Neteřím, z Albrechtic. A já jsem se na Jezeří vrátila právě kvůli tomu, že mě ten domov chyběl. Zámek byla poslední věc, která z toho domova zůstala. Takže já bojují za Jiřetín, za všechny vesnice, které by měly sejít ze světa. Ten zásah by byl nevratný a my si tím ničíme vlastní historii, vlastní kořeny a ničíme tak sami sebe. Já jsem tady za Černice, za Jiřetín. Já se v tomto případě cítím jako všeobecný vesničan, zkrátka, všechny ty vesnice jsou moje, jsou v mém srdci."

Podkrušnohorské obce požadují zachování ekologických limitů těžby, které chrání obce před postupem uhelných dolů. Ministři by podle obcí měli dát přednost lidem před zájmy uhelných, energetických společností i krátkozrakými plány státních úředníků. Žádají také, aby ministři podpořili změny zákonů, které zajistí respektování stanovisek obcí a místní veřejnosti při plánování projektů s vážnými důsledky pro jejich život. Ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana přivítali účastníci demonstrace při příjezdu před vládní budovu mohutným pískotem. Podle Urbana jde ale o nedorozumění. "(pískání) Ti lidé jsou pravděpodobně špatně informováni. Myslím, že k tomu přispěl ministr životního prostředí, protože my v té koncepci žádné limity nerušíme, my žádné vesnice nebouráme."

Ministr životní prostředí Libor Ambrozek byl naopak přivítán s potleskem. Vyjádřil uspokojení, že lidé přišli demonstrovat, protože energetická politika státu na příštích třicet let je podle něj tak vážná věc, že je dobře, když se o ni občané zajímají. Ambrozek zároveň odmítl tvrzení kolegy Urbana, že vyvolává planý poplach. "Moji právníci připravili jasný rozbor, ze kterého vyplývá, že dnešní horní zákon stojí na straně těžařů a že, kdybychom to nechali na obcích, nebudou mít obce šanci se ubránit. Jak při stanovení dobývacího prostoru, tak při případném vyvlastnění. To znamená, že já budu kategoricky trvat na zachování územních limitů a je řada kolegů ve vládě, kteří mě v tom podpoří. Takže díky za podporu, kterou vyjadřujete tím, že jste sem přišli. Jedná se přece o nás o všechny. (aplaus)"

Ministryně zdravotnictví Marie Součková na dotaz, jak se zachová při hlasování ve vládě, odpověděla téměř jednoznačně. "Budu hlasovat tak, abychom pro nás ochránili naše prostředí pro budoucnost."

Demonstrace před budovou vlády ještě ani neskončila, když přišla informace, že ministři bez udání důvodu stáhli projednávání státní energetické koncepce z programu vlády. V koncepci samozřejmě nejde jen o územní limity těžby hnědého uhlí. Ve hře jsou třeba i otázky dalšího rozvoje jaderné energetiky, podpora obnovitelným zdrojům energie či problematika ekologické daňové reformy. Každopádně při schvalování energetické koncepce státu půjde určitě o nejdůležitější ekologické rozhodnutí vlády v tomto volebním období.


Zdeněk Vališ

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz