Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Čečenci stále opouštějí polské tábory a žádají o azyl v ČR

2. 3. 2004 -, Radio Praha

Příliv čečenských uprchlíků, kteří opouštějí polské tábory a žádají o azyl v České republice, se nezastavil. Od začátku roku jich přes hraniční přechody, především v Českém Těšíně a Chotěbuzi na Karvinsku, přišlo 212. Jen v únoru policie zaznamenala 129 čečenských běženců, kteří přišli v naději, že se v ČR budou mít lépe, snadněji získají azyl nebo budou moci pokračovat dál do západních zemí, řekla ČTK mluvčí severomoravské cizinecké a pohraniční policie Daniela Vlčková.

Loni do České republiky přišlo z polských uprchlických táborů, kde na svou žádost ukončili azylové řízení, 4518 lidí. Všichni se museli na vlastní náklady z hraničních přechodů přepravit do přijímacího střediska ve Vyšních Lhotách na Frýdeckomístecku. "Přísun žadatelů je v poslední době plynulý," řekl ČTK vedoucí tábora Daniel Topinka. Dodal, že loni byla situace výrazně horší.

"Zaznamenali jsme dvě vlny, kdy přicházely stovky a stovky žadatelů o azyl. První začala v dubnu. Druhá pak na podzim," uvedl Topinka. Podle něj většina běženců neplánuje, že se na území České republiky zdrží dlouho a chystají se na další cestu do zemí západní Evropy. Podle něj si většinou stěžují na špatné podmínky v polských táborech. Nelíbí se jim poskytovaná péče, kvalita jídla a ubytování.

Mnohým Čečencům se ale nelíbí ani v České republice. Koncem února dokonce ve Vyšních Lhotách vypukly drobné nepokoje. Nespokojení Čečenci si stěžovali na nelidské zacházení a špatnou stravu. Napjatá atmosféra vyvrcholila blokádou jídelny a napadením jednoho pracovníka tábora. Případ řeší policie. Topinka situaci označil za mimořádnou a tvrdí, že se už uklidnila.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz